Равнината на бурканите, Северен Лаос

В планините на северен Лаос в провинция Сиангкхуанг са разпръснати огромни каменни буркани, всеки тежащ няколко тона. Бурканите се появяват в групи, вариращи от един единствен буркан до няколкостотин в ниските предпланини заобикалящи централната равнина и планинските долини. Има приблизително 3000 буркани разпръснати на 90 места в провинцията.

Снимка: Damien Farrell

Всеки буркан е с височина до 3 метра и всички са изсечени от скала, по-често пясъчник, но и гранит и варовик. Всички буркани са декорирани с барелеф. Смята се, че камъните са на 2000 години и равнината е един от най-важните археологически обекти на Югоизточна Азия.

Снимка: Nick Hubbard

Съществуването на „винт“ на бурканите предполага, че отгоре са имали капаци и са се използвали за склад. Има няколко теории относно това, какво са съхранявали в тях. Възможно е да са съхранявали за ферментация оризово вино или да са събирали дъждовна вода по време на сезона на мусоните. А съществува и теория, че бурканите са се използвали за дестилация на мъртви тела.

Снимка: John Pavelka

Откриването на човешки останки като кости и зъби, погребални предмети и керамика около бурканите показва, че тези реликви са били свързани с праисторическите погребални практики.

Снимка: Prince Roy

Обектът е бил открит през 1930 година от френски археолог, но войната и политиката попречили на разкопките около бурканите чак до 1994 г. По време на Американската война във Виетнам, много от бурканите са били повредени от американските бомбардировки и все още има тонове невзривен експлозив от войната, което забавя и затруднява изкопните работи.

Снимка: James Antrobus

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s