7-те църкви на Антарктида

Антарктида официално се счита за пустиня, което я прави най-голямата пустиня в света. Но, дори и в този леден пейзаж, изследователите и учените борейки се смело с климатичните условия намират време за религия. С тези седем църкви използвани за религиозни практики, Антарктика става най-южното място за поклонение в света…

1. Снежна църква

Намираща се на Американската научна станция на остров Рос, Снежната църква не е от най-късметлийските църкви. Въпреки, че е построена на изолирано замръзнало поле, църквата е била унищожена от пожар два пъти.

Сегашната църква е построена от сезонните жители на станцията и разполага със специален стъклопис, на който е изобразена Антарктида. През зимата, станцията е домакин на около 200 души, а през лятото понякога стигат до 1000.

Църквата прави всичко възможно да се погрижи за всички поклонници от всички религии. Отец Майкъл Смит дори е известен с провеждането на будистки и Бахай церемонии.

2. Църква „Тринити“

Православната църква е построена в Русия през 1990 г. от сибирски кедър и след това е транспортирана на Руската антарктическа станция чрез товарен кораб. Намира се на остров Кинг Джордж.

Въпреки разрушителната сила на полярните ветрове, дървената конструкция с руски дърворезби се извисява на 15 метра. Православната църква може да приюти до 30 посетители и да се грижи за духовните нужди на персонала от близките руски, полски, корейски и чилийски станции. Някои услуги действително се извършват на испански език.

Задължение на свещениците е и молитва за душите на 64-те руснаци изгубили живота си в различни експедиции. Въпреки, че рядко се използва целия капацитет, църквата е извършила сватбена церемония между руски и чилийски учени, както кръщение.

3. Пещерната Католическа църква

Пещерната църква е със стени, направени от лед и е най-южното място за поклонение на всяка религия в света. Тя е постоянен католически храм на аржентинската база и научно изследователска станция, основана през 1955 г.

В резултат на географската ширина, и денят и нощта са дълги 4 месеца и нощното небе често озарява църквата с красивото Северно сияние.

4. Църква „Сан Франциско де Асис“

Базова станция „Есперанза“ е една от тринайсетте аржентински изследователски бази в Антарктида и се счита от аржентинците за най-южният „град“ (въпреки че е по-близо до махала). Изследователската база служи както за църква, така и за училище, музей, бар и болница, в която са се раждали няколко аржентинци.

5. Църква „Свети Иван Рилски“, Остров Ливингстън

Сгушена в снега се намира православната църква „Св. Иван Рилски“ на българската база „Св. Климент Охридски“, създадена през 1988 от четиричленният български екип. Въпреки, че изглежда доста обикновена, тя си има църковна камбана, която е била дарена от бившия вицепремиер на България, който е работил като лекар в българската база през 1993/94 г.

6. Санта Мария Рейна де ла Пас

Чилийската църква е най-вероятно една от малкото църкви в света направена от корабен контейнер. Църквата е най-необичайното място за поклонение на най-голямото селище на  Антарктика с население през лятото 120 души и през зимата 80.

Намиращ се в Чилийската военна база на остров Кинг Джордж, Вила лас Естрелас е дом на няколко семейства с деца, които живеят там повече от 2 години наведнъж. Религиозните церемонии се извършват от дякон, който живее в базата. Градът разполага и с училище, хотел, поща и банка.

7. Католическа църква „Santisima Virgen de Lujan“

Santisima Virgen de Lujan е католическа църква изградена от стомана.  Намира се в една от изследователските бази на Аржентина.

Снимки: messynessychic

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.