10 ужасяващи факти за поведението на животните

Снимка: turtlebackzoo

Да, повечето хора обичат животните, особено ако са пухкави или шарени… Обичаме си кучето, котката, радваме се на папагалите. Но, дали някога сме се замисляли до колко тези животни са ни верни или дали домашния ни любимец е способен да ни нарани? Вижте тази класация за някои животни способни на ужасяващи неща.

10. Шаро няма да те спаси…

Всички сме чували истории за кучета, които спасяват техните собственици от неизбежна смърт, но според изследователи от Университета на Западно Онтарио тези животни са изключение. Повечето кучета от смесени породи не са достатъчно умни, за да подадат лапа. Дори по-лошо, на някои просто не им пука.

В първият от двата теста, 12 собственици на кучета са извели любимците си на разходка. С изключение на един непознат и скрита камера, мястото е било пусто. След като стопанинът и кучето са стигнали до определената точка, собственика имитира сърдечен удар и пада на земята.

В първите няколко минути кучетата побутват стопаните си и когато не получават отговор те просто тръгват да разузнават терена и да душат наоколо. Едно от кучетата дори прибягва до непознат с надеждата да го погали и прибере.

За да са сигурни дали присъствието на непознат човек обърква кучетата, или те просто не разбират концепцията за сърдечен удар, учените измислили втори тест.

Този път, стопаните влизат в офис, минават покрай един човек във фоайето, и в задната стая, където попадат в капан под паднала библиотека. Стопаните започват да молят кучетата да извикат помощ от фоайето.

За съжаление, точно както в първият тест, кучетата не реагират. Може би, ако бяха обучени като спасителни кучета щяха да знаят какво да направят, но без този опит, кучетата просто стоят и гледат. Толкова за най-добрият приятел на човека.

9. Пасажните риби са предатели…

Двама лагеруващи се разхождали в гората, когато изведнъж се натъкват на голяма ядосана мечка. Единият казва: „Радвам се, че си обух маратонките за бягане“. Другият го отрязва: „Не можеш да надбягаш мечка!“. „Не трябва да надбягам мечката“, отговаря първия. „Просто трябва да надбягам теб!“

Тази стара шега описва истинска стратегия за оцеляване – пасивно и непряко егоистично поведение, което се среща изненадващо често в животинското царство. Учените са виждали много същества, които са се скривали зад другарчетата си, когато се появи хищник. Но, учените от Университета Салфорд в Манчестър наскоро откриха някои животни, които са малко по-дяволити, когато става на въпрос за самосъхранение.

В проучване, проведено върху 64 астианакса (дребни рибки), биолозите са открили, че някои риби нарочно нараняват своите другарчета, когато се сблъскат с гладен хищник.

Използвайки фалшива тигрова риба изследователите са преследвали астианаксите в аквариум и забелязват как някои от рибите изведнъж стават пълни предатели. Понякога, една риба може да ухапе друга по няколко повода, а два астианакса биха скочили върху един самотен.

Дори се стигнало до там, че няколко риби са наранили умишлено една, за да може хищника лесно да я хване. Когато рибите са ранени, те освобождават алармени сигнали, които предупреждават останалите риби от пасажа, че наближава опасност – а това привлича хищниците.

Знаейки, че тигровата риба ще надуши и ще прихване тези сигнали, рибките нарочно нараняват своят приятел, за да бъде изяден от тигровата акула, а те ще имат шанс да избягат.

8. Мъжките антилопи манипулират психологически женските…

През 2010 г., Якоб Бро-Йоргенсен от Ливърпулският университет докладва, че след полов акт, женската Коригум антилопа (или Топи антилопа) често губи интерес и си тръгва. Но, ако мъжкият продължава да има желания към нея, той е способен на доста подли трикове, за да я задържи до себе си.

Мъжкият изтичва пред женската и се скрива в храстите. Изведнъж изостря уши и започва да издава звуци индикиращи опасност. Той забаламосва женската като я кара да мисли, че има лъв или диво куче в храстите и дали няма да е по- безопасно, ако остане с него за по-дълго време?

В защита на мъжките, женските са в овулация само един ден в годината. Ден, в който тя обикаля от точка до точка, чифтосвайки се с поне 4 различни мъжкаря около 11 пъти с всеки. Състезанието е доста тежко за мъжките, които искат да оплодят успешно женската и затова те я манипулират да стои по-близо до тях.

Така получават възможността да се чифтосат с женската няколко пъти повече, което им дава предимство над останалите антилопи в саваната.

7. Коалите могат да ви предадат венерически болести…

Въпреки, че изглеждат сладки и пухкави, по-добре не се доближавайте прекалено близо до коала. Дори не си и помисляйте да ги гушкате – повечето от тях са заразени с хламидии. Над 90 % от тези сладури са заразени с хламидии и с удоволствие биха ви предали болестта. Да, те могат да предадат болестта на човек.

И тук идва частта, в която сме длъжни да ви съобщим: Не, не се предава болестта по начина по който си мислите…

Коалите могат да ви заразят с хламидии чрез тяхната урина. Ако решите да гушкате един от тези сладури, той може случайно да се изпусне във вас и бактерията да попадне върху вас. Това води до доста неприятни симптоми и срамен разговор с лекар.

6. Гъсениците ядат плът…

Оборудвани с куки и други подобни приспособления за прикачване, гъсениците Eupithecia прекарват дните си прилепнали към клонки или листа в очакване на някои нищо неподозиращи насекоми да се приближат.

Когато муха се докосне до тялото на ларвата, гъсеницата атакува с пружинен капан, забивайки острите си предни крайници в тялото на насекомото. Гъсениците Eupithecia обитаващи Хавайските острови не са единствените ларви хранещи се с месо.

Hyposmocoma molluscivora са гъсеници, които носят дома си навсякъде, където ходят. Тези животни живеят в копринени пашкули, които носят със себе си по дърветата, където ходят на лов за охлюви.

Всеки път, когато Hyposmocoma molluscivora попада на безпомощния Коремоного (градински охлюв), тя преминава в режим „паяк“ и обвива охлюва в коприна. По този начин охлювът не може да излезе от черупката си или да падне от клона.

След като ларвата е свършила с вечерята си, тя много често прикрепва черупката на охлюва до своя дом, като по този начин си осигурява камуфлаж за бъдещи атаки.

5. Сурикатите са убийствени робовладелци…

Всички знаем, че сурикатите са приятели с глиганите, мотат се в джунглите и пеят „Хакуна Матата“, но в същото време те са насилствени чудовища, които убиват децата си и насилват своите роби да изпълняват техните задачи.

Едно обединение на сурикати се управлява от алфа двойка, мъж и жена, които изискват тотално подчинение и наказват нарушителите с изгнание. Тези малки диктатури възлагат задължения и стриктно регулират, кой с кого може да се чифтоса.

Само алфа двойката може да се размножава, а когато сурикат от по-ниско равнище наруши протокола го очакват тъмни времена.

Ако една женска роди котило от малки, доминиращата женска ще убие всички бебета до последното. Майката нарушила закона има две опции: или да отгледа малките на алфа женската, или да напусне колонията завинаги.

Обикновено повечето женски избират първата опция и стават робуващи сестри – гледачки.

4. Змията Мулга ще те ухапе, докато спиш…

Змиите са по-уплашени от нас, отколкото сме ние от тях. Те хапят само, когато се чувстват заплашени, а и в повечето случаи, дори не хапят, а направо бягат от хората…освен Мулга. Този влачещ се кошмар ще ви захапе, докато спите.

Мулгата се среща в цяла Австралия без източното и южното крайбрежие, провинция Виктория, о-в Тасмания и централните пустини. Среща се най-вече в евкалиптовите гори, но и в градските предградия.

Достигат дължина до около 2 метра и половина. Отровата и е невротоксична и хемотоксична. Активна е привечер и нощем и е изключително агресивна змия.

В скорошно проучване, учени са анализирали 27 случаи на ухапвания от Мулга. Повечето от тях са предизвикани от хората, държащи се като идиоти, 10 са се случили без подтик на човек, а 7 са се случили, докато жертвите са спали в леглата си.

Изследователите не са сигурни защо змиите нападат спящи хора. Може би са били привлечени от гризачи и са се уплашили като са видели хора, а може би са изгубили интерес към мишките и искат нещо… по-човешко. Лека нощ и сладки сънища на всички австралийци.

3. Крокодилите могат да се катерят по дървета…

Веднъж стъпиш ли в територията на крокодилите, няма къде да избягаш, няма къде да се скриеш. Ако иска да те изяде, ще те изяде. Във водата крокодилите могат да плуват с до 32 км/ч, а по земята достигат 17 км/ч за кратки разстояния.

Разбира се, ако сте много бързи и имате голям късмет може и да се изплъзнете на крокодила, НО никога не се качвайте на дърво! Крокодилите и алигаторите са много добри в изкачването на дървета.

Учените са документирали, че крокодилите се изкачват на високи места, на които не принадлежат от 1972 г. , като доказателства за това се намират в Мексико, Мисисипи, Колумбия, Австралия и Нил. Откривани са останки на животни до 5 метра височина, а бебета са откривани и на 10 метра.

2. Морските костенурки ще те изнасилят…

По време на размножителният период, мъжките морски костенурки постоянно търсят следващото си завоевание. Тези влечуги, които могат да достигнат до 180 кг. подхождат женските отзад, грабват ги с острите си нокти на плавниците и осъществяват полов акт. След това, те бутат своята половинка до океанското дъно и се мотаят там по 12 часа и повече.

Всичко е наред и добре, докато това се случва само между костенурки, но нещата стават сериозни, когато влечугото реши, че иска човек.

През 2007 г. генетикът Браян Боуен е събирал риба по бреговете на Австралия, когато една зелена костенурка (100 кг. ) се опитва да го изнасили. Боуен успява да запази съществото в залива. След три опита от страна на костенурката най-накрая си тръгва с разбито сърце.

Друг подобен случай е имал Брус Гернън – агент по недвижими имоти. Той бил нападнат от Карета (вид костенурка). След като костенурката го напада, тя го вкарва в океана. Човекът успява да набута един омар в лицето на костенурката и тя го освобождава, давайки му достатъчно време да избяга.

Не е нещо, с което да се похвалиш, нали?

1. Слоновете могат да те изядат…

Африканският саванен слон или често наричан просто африкански слон е най-едрият от шестте вида съвременни слонове. Той също е най-едрото съвременно сухоземно животно на планетата. Мъжките достигат дължина 6-7 м., височина 4 м. и тегло от 7 до 10 тона.

Слоновете имат непостоянен характер. Както са спокойни, така и изведнъж при определени условия могат да станат агресивни.

Африканският слон се храни с растителна храна – треви, листа, храсти и плодове. Но, понякога обича да разнообразява менюто си и с малко… човешко.

Според различни статистики слоновете убиват около 90 души на „черния континент“ годишно. Това се дължи на самите хора, които все повече се заселват в близост до национални паркове, резервати и диви местности.

Една от най-известните истории за нападения на слонове, всъщност идва от Зоологическата градина в Цюрих.

Там живее Чанг, индийски слон, известен с много агресивният си темперамент. Въпреки своята агресия обаче, той става любимец на Бърта Уолт – редовен посетител на зоопарка. Бърта чувствала, че с Чанг имат специална връзка и веднъж, когато видяла входа на пазачите, тя решила да влезе в клетката на Чанг и да станат истински приятели.

Една вечер, когато паркът вече се е изпразнил, Бърта се промушила в клетката на слона, но била…изядена. Не само, че Чанг я е погълнал цялата, но той е изял и дрехите и, обувките, а също и чантата и. Както и да е, Зоопаркът е решил да не убива Чанг.

Неговият живот е бил спасен от пазача му, Ханс Рейтман. Но, Чанг не бил толкова благодарен, скоро след като изял Бърта, той убил и Рейтман също…

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s