Вижте какво причинява един хамбургер на Макдоналдс!

Един истински Макдоналдс МакДабъл. Не е като на рекламата, нали?

Всички или поне по-образованите хора, знаем колко опасни са хамбургерите на Макдоналдс. Но, знаем ли какво всъщност съдържат те?

Видеото по-надолу показва, че Макдоналдс ни предоставят нещо повече, от това, което рекламират:

Освен огромното количество мазнина, което се съдържа в един хамбургер, съставките, които се рекламират са също толкова вредни.

Според официалният сайт на Макдоналдс, това е списък със съставките на техния известен МакДабъл хамбургер, който видяхте във видеото горе.

Съставки:

Обикновена питкаОбогатено брашно (избелено пшеничено брашно, малцово ечемичено брашно, ниацин, редуцирано желязо, тиамин мононитрат, рибофлавин, фолиева киселина), вода, високо фруктозен царевичен сироп и/или захар, мая, соево олио и/или рапично олио;

Съдържа 2 % или по-малко: сол, пшеничен глутен, калциев сулфат, калциев карбонат, амониев сулфат, амониев хлорид, подобрител за тесто (може да съдържа един или повече от: натриев стеароил лактилат, DATEM, аскорбинова киселина, азодикарбонамид, моно- и диглицериди, етоксилирани моноглицериди,  монокалциев фосфат , ензими , гуарова гума , калциев пероксид), сорбинова киселина (консервант), калциев пропионат и/или натриев пропионат (консервант), соев лецитин.

Това е списък със страничните ефекти причинени само от съставките на питката:

Това, което получавате в действителност!

– Амониев сулфат – това е химичен вторичен продукт от производството на стомана и синтетични влакна.

Използва се в селското стопанство като минерален тор до 2004 г., когато цената му става висока и неговата наличност намалява.

– Избелено бяло брашно – доказано е, че Алоксан е вторичен продукт от процеса на избелване на брашното, чрез който постигат този „чист“ и бял вид на брашното. Не, технически те не добавят Алоксан към брашното, както може би ще прочетете в интернет. Но, те правят химически обработки на зърното, които водят до образуването на Алоксан в брашното.

Алоксан е продукт от разграждането на пикочна киселина. Това е отрова, която се използва за производството на диабет при здрави експериментални животни (предимно плъхове и мишки), като след това изследователите изучават диабета и неговото „лечение“ в лабораторията. Причинява диабет като унищожава панкреатични бета-клетки.

– Високо фруктозен царевичен сироп – съдържа замърсители, включително живак, които не са регулирани и измерени от Агенцията по храните и лекарствата (САЩ).

– Натриев стеароил лактилат – възможен страничен ефект е хранителна непоносимост.

НЕ на Макдоналдс!

–  Азодикарбонамидзабранен в ЕС, Сингапур и Австралия. Използва се в хранително-вкусовата промишленост като хранителна добавка, избелващ (за брашно) и подобряващ агент. Азодикарбонамидът всъщност отпуска тестото, така че когато се разделя в големите пекарни под налягане, то остава с добро качество.

Известно е, че предизвиква алергични реакции към други чувствителни азотни съединения като например хранителните оцветители.

Употребата на азодикарбонамид също така може да повиши алергичните реакции към други съставки в храните. Той се използва основно като добавка при производството на пластмаси.

Във Великобритания, Health and Safety Executive идентифицират азодикарбонамид като респираторен сенсибилизатор (възможен причинител на астма) и определят, че тези продукти следва да бъдат етикетирани с думите „могат да причинят сенсибилизация при вдишване“.

– Гуарова гума – забранена от Агенцията по храните и лекарствата (САЩ) в големи количества. Причинява подуване и запушване на червата и хранопровода.

– Сорбинова киселина – Според Националното управление на океанските и атмосферни изследвания (САЩ) химикалът е силен дразнител и в по-големи количества може да причини тежко увреждане на тъканите на очите, кожата и дихателните пътища. 

Пастьоризирано американско сирене: мляко, сметана, вода, култивирани бактерии, натриев цитрат; съдържа 2% или по-малко: сол, лимонена киселина, оцетна киселина, ензими, натриев пирофосфат, Natural Flavor (от мандри), оцветители, соев лецитин (добавя се за лесно отделяне на сиренето при разрязване).

Нямат търпение да отвори…

Кетчуп: Доматен концентрат от зрели червени домати, дестилиран оцет, високо фруктозен царевичен сироп, царевичен сироп, вода, сол, Natural Flavors (от растения).

Резени кисела краставичка: краставици, вода, дестилиран оцет, сол, калциев хлорид, стипца, калиев сорбат (консервант), Natural Flavors (от растения), полисорбат 80, екстракти от куркума (цвят).

Лук

Горчица: дестилиран оцет, вода, синапено семе, сол, куркума, червен пипер, пикантен екстракт.

100% говеждо: 100% чисто говеждо инспектирано от Министерството на земеделието на САЩ, без добавки, разширители. Приготвено с подправка за грил (сол, черен пипер).

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

4 Comments Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s