Откриха замръзнал хуманоид в хималайска пещера

Група катерачи по време на експедиция в Хималайските планини се натъкнаха на комплекс от пещери, които са се появили след поредица от лавини в региона.

В една от пещерите, екипът от норвежки и шведски планинари откриват останки от мъжки хуманоид от епохата на палеолита.

След първичният анализ на скелета, изглежда, че костите принадлежат на възрастен мъж от рода „Хомо хабилис“, за който се смята, че е живял приблизително преди 2.33 до 1.44 млн. години в периода Геласий в Плейстоцена.

По-нататъшни изследвания и анализи ще бъдат направени, за да се определи по-точно естеството на останките, тяхната възраст и причината за смъртта на индивида.

Открити са и каменно копие и няколко повредени кожени предмети, които също се проучват в момента.

Според някои експерти тези открития може да са най-старият признак за човешки живот намирани някога в региона, датиращи вероятно от няколко милиона години.

Други вярват, че мъжът е бил част от малка група, които отдавна са надживели изчезването на по-голямата част от неговия вид. Каквито и да са резултатите от въглеродният тест, това отваря нова интерпретация на общоприетите възгледи за колонизацията на планетата от човешкия вид.

Според най-широко приетите теории за вида „Хомо хабилис“ се смята, че те не са пътували толкова далеч от Африка и не са живели в такъв враждебен климат.

Останките на мъжа са изключително добре запазени като се имат предвид тяхната възраст. Чудото се дължи на постоянната и изключително ниска температура в района, която държи тялото покрито с лед в продължение на хилядолетия.

Останките са открити в голяма пещера, която е част от пещерен комплекс с най-малко 65 пещери с различни размери, които биха могли да се окажат праисторическо селище.

Задълбоченото изследване на района би могло да разкрие много повече артефакти и евентуално други човешки или животински останки, но за съжаление враждебността на климатичните условия и отдалечеността на местоположението му със сигурност ще създаде много логистични и организационни проблеми за подготовката на научна експедиция.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.