4 огромни астероида ще минат близо до Земята през август 2014

Примерна снимка / express.co.uk

Пригответе се за месецът на астероидите, защото това лято ще станем свидетели на 4 огромни скални къса преминаващи близо до Земята.

През август, големи астероиди ще минат близа до нашата планета, за щастие на безопасно разстояние, така, че Армагедона се отменя и Брус Уилис може да си остане вкъщи. Първи от близко минаващите обекти, астероидът 2002 JN97, открит през май 2002 г. ще премине близо до Земята на 61 лунни разстояния на 2-ри август. Скалата е с широчина 3 км и се движи със скорост от 21 км/сек.

Не ставаме свидетели на толкова големи астероиди минаващи близо до Земята често. През юли месец само един обект мина близо до Земята, но той беше с диаметър 1 км. Учените изчисляват, че десетки астероиди с големина от 6 до 12 м. минават близо до Земята (на разстояние по-близо от Луната) всяка година. Но само една малка част успешно биват засичани.

Отбележете си календара за 17-ти август, защото на този ден ще преминат два астероида. 2001 RZ11 с диаметър 3 км. и неговата дружка с ширина 1 км. 2013 WT67 ще направят деня вълнуващ. Няма опасност от сблъсък разбира се. Първият ще премине на разстояние от 34 лунни разстояния, а вторият доста по-близо на 16 лунни разстояния. Важно е да се отбележи, че астероидът 2001 RZ11 е вписан в списъка с потенциално опасни астероиди.

Тези обекти имат потенциала да направят опасно близки срещи със Земята и са с големина достатъчна да направят значителни поражение при удар. Астероидите в този списък са с големина 100 или повече метра и могат да се доближат близо до Земята на разстояние около 20 лунни разстояния. Тези обекти са 1489 на брой.

Последен, но не маловажен на 30 август ще премине астероидът с големина 1 км., 2002 CU11. Със скорост от 26 км/сек., скалата ще премине най-близо до Земята от всички астероиди – на разстояние 13.5 лунни разстояния. Така, че можем да наречем този обект потенциално опасен. Следващият път, когато ще можем да видим отново този астероид ще бъде на 31 август, 2080 г., когато ще премине на по-малко от 2 лунни разстояния.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s