Биби Ка Макбар – Вторият Тадж Махал

Със сигурност сте виждали Тадж Махал, дори и само на снимка. Но, знаете ли, че всъщност те са два? Точно така, съществува монумент идентичен с Тадж Махал в Аурангабад, Махаращра.

Биби Ка Макбар („Гробницата на дамата“) е мавзолей, построен от принц Азам Шах, син на шестия император Аурангзеб между 1651г. и 1661г. в памет на майка му.

Всъщност Биби Ка Макбар черпи своето вдъхновение от Тадж Махал, който е построен, не от кой да е, а от дядото на принц Азам – император Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал.

Азам Шах е имал намерение да построи паметник, който да съперничи на Тадж Махал. За съжаление, обаче той е нямал достъп до хазната на дядо си, както и квалифицирана работна ръка. Резултатът е това лошо копие на Тадж Махал.

Но, дори и така Биби Ка Макбар е архитектурно чудо със сложен дизайн, издълбани мотиви, внушителна структура и красива зелена градина в стил Мугхал.

Мавзолеят се намира в центъра на ограден площад с размер приблизително 458 м. на 275 м. с аксиални езера, фонтани и водни канали оградени с каменни стени. Построен е върху висока квадратна платформа с четири минарета в ъглите, точно като Тадж Махал. Но главният купол на Макбар е по-малък от този на Тадж Махал и минаретата са по-къси.

Според записките Биби Ка Макбар струва на Азам Шах 700 000 рупии. За сравнение, Тадж Махал е построен на обща стойност около 32 млн. рупии по онова време. Това вероятно е друга причина Биби Ка Макбар да се нарича „Тадж на бедния човек“.

Снимки: wikimedia

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.