Кодекс Серафинианус – Най-странната и мистериозна книга


Кодекс Серафинианус
е илюстрирана енциклопедия на въображаем свят, написана на странен, неразбираем език. Книгата има две издания Том 1 – 127 страници и Том 2, също 127 страници. Но,в зависимост от самите издания, може да се намери и една книга с приблизително 360 страници.

Книгата е публикувана през 1981 г., а неин автор е Луиджи Серафини. Той е италиански архитект и художник, и създава кодекса за 30 месеца.

Книгата е илюстриран ръкопис, а самите илюстрации са оцветени с молив и изобразяват странни растения, животни, хора, храни и т.н. Често бива сравнявана с ръкописа на Войнич, Мориц Корнелис Ешер и Йеронимус Бош.

Илюстрациите в книгата са нереални и често пародии на нещата в реалния свят: кървящи плодове; дървета, които плуват; еленска глава, растяща в саксия…Други изобразяват странни на вид машини, които на пръв поглед изглеждат безсмислени. Също така има и глава, която се отнася за хората, където те са изобразени, като митични същества.

Писмената система има някои сходства с модерната писменост, а именно: изписването на буквите става от ляво на дясно в редове, азбуката има главни и малки букви, също така се използват и цифри.

Някои букви се появяват само в началото или в края на думите, което напомня на семитската писменост, а криволинейното изписване на буквите и това, че наподобяват нишки напомня до известна степен на синхалски език (Шри Ланка).

Двама учени обаче, успяват да разшифроват бройната система, използвана за номериране на страниците, като един от тях е българският езиковед Иван Держански.

Съдържание на ръкописа.

Книгата е разделена на единадесет глави, разделени в две части: флора, фауна, царството на двуногите същества, физика и химия, странни машини, хуманитаристика, история, писмената система на кодекса, храни и облекло, игри и спортове, архитектура.

Изтегли ръкописа от тук 

Снимки: wired

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s