Сорвагсватн – езерото над океана

Езерото Сорвагсватн, наричано също и Лейтисватн, е най-голямото езеро на Фарьорските острови. То се намира на остров Вагар и с неговата площ от 3.4 кв.км, то е повече от три пъти по-голямо от второто по големина езеро.

Наричат го езерото над океана, защото то всъщност се намира на 30 м. над океана, макар, че създава илюзията, че са повече. А, огромната пропаст под него оставя всеки посетител безмълвен.

Съществува спор между местните относно името на езерото. Жителите на едното селце го наричат Сорвагсватн, а на другото Лейтисватн. Затова обикновено, за да не спорят редовно за името му в разговорите си, те го наричат просто езерото.

Ако ви се отдаде възможността да посетите това страхотно езеро, ще забележите, че сякаш там времето е спряло. Почти няма туристи, а красотата на суровата природа е невероятна.

На остров Вагар е единственото летище в страната с редовни полети до Копенхаген и Рейкявик, а през лятото и до Лондон. То всъщност е построено от британците през Втората световна война.

Несъмнено езерото е предпочитана дестинация за почивка от местните. А, ако вие имате желанието да почивате там, направете го през лятото, когато денят е по-дълъг, а климата по-благоприятен.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s