Благодетели и филантропия

Снимка: msf.org.uk

Доброто и взаимната помощ съществуват откакто светът съществува. Историческите извори ни разкриват, че основите на благотворителността са дадени от древните евреи, които са били облагани с данък, който се е разпределял между бедните. В античността философите и мъдреците са вярвали в изначалното добро у човека и са подкрепяли благородните начинания. Делото на доброто е описано в свещените книги и много исторически писания.

Кратка хронология на благотворителността:
2500 г. пр. н.е. –  Древните евреи заплащали задължителна такса в помощ на бедните.
500 г. пр. н.е. – Думата „филантропия” се появява за пръв път в трагедията на Есхил „Прикованият Прометей” Phil/любов и Anthro/човек.
387 г. пр. н.е. – Основана е Академията на Платон, в която група хора работят доброволно за публичното благо.
28 г. пр. н. е. – Първият римски император Август помага на 200 000 души от народа.
1180 г. – Великият еврейски мъдрец Рамбаам пише „Мишна Тора”, пълен кодекс на Закона, в който отбелязва 8-те нива на даряване.
1601 г. – Парламентът на Англия узаконява закон, който обяснява кои действия се смятат благотворителни.
1643 г. – Първата американска инициатива за събиране на средства е организирана от Харвардския университет. Тя събира 500 английски лири.
1727 г. – „Сестрите на благотворителността” осигуряват социална помощ на нуждаещите се в Латинска Америка.
1835 г. – Алексис дьо Токвил публикува творбата си „Демокрацията в Америка”, в която описва филантропския дух на американците като една от силните страни на страната.
1913 г. – Конгресът приема „подоходния данък” от 1913 година. Той освобождава благотворителните организации от облагане с данъци.
1914 г. – Първата световна общност е основана в Кливланд, Охайо и е наречена „Фондацията Кливланд”.
1931 г. – Първият дарителски фонд е основан от обществена организация в Уинстън-Салем, Северна Каролина.
1935 г. – На корпорациите вече е позволено да правят благотворителни дарения.

Снимка: sever.bg

В съвременните дни са регистрирани хиляди благотворителни организации, както местни, така и международни. Можем да ги разделим на зони на действие, сектор на работа, по вид и по структура. Също така самостоятелна дейност развиват и хиляди филантропи, идващи от предприемаческите среди, от икономиката, спорта, музиката, изкуството, духовния живот, а и обикновени хора. На вашето внимание ще представя няколко такива субекта и личности.

Лекари без граници е международна, независима, медицинска хуманитарна организация, която осигурява спешна помощ на хора, пострадали от военни действия, епидемии и липса на здравна грижа. Основана е Женева, Швейцария през 1971 година от Бернар Кушнер и малка група френски лекари, като основно мото е, че всички хора имат право на медицинско обслужване, което да се простира извън националните граници. Заслужено получава Нобелова награда за мир през 1999 г. Мисията на Лекари без граници е да обхване максимален брой хора, без значение, от религия, пол, етнос или политически пристрастия, като запазва неутралитет в конфликтни ситуации.

За нормалната дейност на организацията спомагат 3,7 милиона донори от цял свят, а делът на независимото финансиране е 90%. Координирането на действията се осъществява от 19 бюра, разположени главно в Европа и Северна Америка, като цел е да бъдат обхванати всички световни региони. Като успешни мисии можем да отбележим „Инициативата за лекарства за пренебрегвани болести„. „Готова-за-употреба храна”, „Кампания за достъп до основни лекарства”.

Снимка: arsofia.com

Animal Rescue Sofia първоначално възниква като интернет-форум през 2009 година като благотворителна организация с цел решаване на проблема с бездомните кучета в София. Организацията и управлението се осъществяват изцяло от доброволци.

Април 2010 открива най-големия общински приют в България, разположен в Богров с капацитет да настани до 500 кучета. Подслон и грижа намират пострадали или изоставени кучета и кутрета, като успоредно с това се търсят осиновители, както в страната, така и в чужбина. От средата на 2010 се провежда кастрация, обезпаразитяване и кастрационна програма. Animal Rescue Sofia редовно провежда обучителни и информационни кампании и осъществява активни международни връзки със сестрински организации.

Снимка: razuznavane.com

Златният медал за филантропия за 2014 отива при Бил Гейтс. По данни на списание „Форбс”е отделил за благотворителност 2,65 млрд. долара, най-вече за борбата с маларията, полиомиелита, СПИН, както и други опасни заболявания.  Според класациите на „Форбс“ Гейтс, чието състояние се оценява на 81,2 млрд. долара, вече 21 поредни години е най-богатият човек в САЩ, а през март списанието го обяви и за най-богатия човек в света.

През живота си Бил Гейтс е дарил на различни благотворителни организации над 30 млрд. долара.

„Солидарността със социално слабите е само един от мотивите за щедростта на свръхбогатите дарители“, казва Екхард Прилер, който ръководи берлинският Център за социални изследвания. Друг мотив е възможността да се придобият влияние и добър имидж навън. Подобни мотиви играят важна роля най-вече при концерните и големите дарители.” (1)

По данни от „Асоциация на обществените фондации в Европа”, научаваме, че Роман Абрамович е най-големия филантроп на Русия.

Снимка: news359.bg

„46-годишният собственик на футболния клуб Челси, Лондон е дарил около 310 милиона долара от своето богатство, равняващо се на 12,7 милиарда щатски долара, за филантропски каузи от 2010 до 2012 г.

Това е повече от всеки от 15-те най-богати руснаци, според данни, събрани от Bloomberg. Около една трета от даренията на Абрамович са отишли в социални проекти в района на Чукотка, близо до Аляска, където някога е бил губернатор. „

Най-същественото при благотворителността е, че тя е и отговорно нещо. Когато се убедим, че това което даряваме ще послужи на благородна кауза, ние довеждаме собственото си благородство докрай и се отнасяме разумно и истински към дарението си. Няма такова нещо като незначително дарение, всяка подадена ръка е сигнал за добра надежда.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Автор: Ангел Катушев

Advertisements

One thought on “Благодетели и филантропия

  1. Не цитирайте , моля Бил Гейтс като филантроп!!! Той в не едно свое изказване твърди, че благодарение на ваксините, населението на земята може да бъде намалено значително!!!

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s