Невероятните прилики между цивилизацията на инките и египетската култура

Древните египтяни и древните инки са се развивали от двете страни на света и никога не са били в контакт. Въпреки това, обаче двете култури мистериозно притежавали поразителни прилики в изкуството, архитектурата, митологията и религията.

Учените от Викторианската епоха, изправени пред тази загадка, стигат до заключението, че двете култури трябва да са деца на една и съща майка цивилизация, „Атлантида“. Днес, паралелите между египетската цивилизация и тази на инките са не само пренебрегнати от американските и западни учени, но и отричани.

Ето защо, Викторианските учени вярвали, че двете култури са деца на една и съща майка цивилизация:

1. Пирамидите

Древните египтяни и инките / пре-инките (пре- преди) са строили каменни пирамиди и стъпаловидни пирамиди в пустинята край реките и разположени в съответствие с посоките на света. И в двата случая са служили за гробници.

2. Мумии

И двете цивилизации мумифицирали своите мъртви, което символизира живота след смъртта. Мумиите са били погребвани в пирамидите, често с любимите храни и лични вещи на починалия. И двете култури са вярвали в живота след смъртта.

3. Мумии с кръстосани ръце

И египетската и цивилизацията на инките / пре-инките са кръстосвали ръцете на мумифицираните починали. Това се е правило, за да се означат противоположностите в равновесието. Да се покаже, че този, който е влязъл в смъртта е живял добре балансиран живот.

4. Златни погребални маски

И двете цивилизации са полагали златни маски на своите мъртви, което е символ на тяхното въвеждане назад във вечността, „другата страна“ на завесата, високият дом в небесата, който е вечен и духовен, за разлика от земята, където е временен и физически.

Златната маска внушава и алхимичната идея, че докато са били на земята, тези вечни души са пребивавали под човешка форма, която след това превръщат във злато.

5. Противоположни животински колиета

Египтяните и инките / пре-инките са украсявали телата на мъртвите със златни огърлици. Краищата на тези огърлици са били под формата на идентични глави на животни, гледащи навън, което символизира баланса между човешките и животинските сили, които са в едно вечно състояние на мир и хармония.

6. Сходно каменно зидарство

И двете цивилизации са извършвали много сходно каменообработване. Дори, ако погледнете снимките ще забележите издутините в камъните. Какъв е замисълът и каква е причината за тези подутини не ни е ясна.

7. Прецизна каменна обработка

И двете цивилизации са обработвали много прецизно камъните. Тяхната зидария е била толкова точна, че в цепнатините между камъните не може да влезе лист хартия. Тази прецизност символизира стремеж към съвършенство, или близостта към съвършенство, което води до пътя към небесният дом.

8. Трапецовидни врати

И двете цивилизации са строили трапецовидни входове, които символизират духовен напредък. Трапеца е подобен на триъгълник, който означава възнесение и духовна трансцендентност. Трапецовидният вход се използва от много древни култури. Тази врата е символ на висока мъдрост.

И древните египтяни и инките / пре-инките са проектирали единични симетрични змии над трапецовидните входове на храмовете си. Идеята за балансиране на противоположните енергии със сигурност е представена тук, чрез тези две животни в симетрични балансирани пози.

Това „балансиране на противоположностите“ изглежда е „идеал“, който се преподава преди да се влезе в сградата.

9. Продълговати черепи

Както древните египтяни, така и инките / пре-инките удължавали черепите на децата си, за да изострят сетивата им и да подобрят духовната им проницателност. Тази на пръв поглед странна практика явно не озадачава толкова модерните учени, колкото би трябвало.

10. Обелиск (с йероглифи)

И двете цивилизации построяват и издигат свещени обелиски, символи на дълбоката мъжка власт, плодородие, раждане, дълголетие, сила. Обелиските са сред най-почитаните забележителности.

11. Земетръсно устойчиви храмове ( с изображения)

Както древните египтяни, така и инките / пре-инките са изградили земетръсно устойчиви сгради, като са използвали техниката с наклон навътре. Техните сгради са издържали теста на времето.

12. Слънчева религия

И двете цивилизации използвали слънчевата символика като градивна част от тяхната религия, която е идентична. В Египет слънчевото божество е Ра, а в Перу е Инти. И в двете култури слънцето символизира вас, вашата душа. Вие сте вечното божествено слънце. Вие доброволно сте се въплатили в материя, и не помните вашият истински духовен Аз.

13. Паралелен слънчев символизъм

И двете култури използвали животни за божества в симетрични пози между, които стои слънцето. Точно както слънцето постига перфектен баланс между зима и лято, изключително студеното и екстремно горещото време…така от жизненоважно значение за нашите собствени вътрешни слънца (слънцето символизира вечната ни душа), е да балансираме нашите положителни и отрицателни енергии, инстинкти, апетити и т.н

14. Животни на челото

И двете цивилизации използвали мотивът с „животно на челото“, за да пробудят силата на третото око. И двете култури са разбрали, че ние можем да изпаднем в състояние на транс, в което можем да пробудим нашето т.нар. „трето око“. То е символ на духовната светлина.

15. Кръст (Чакана / Анх)

И двете цивилизации използвали насеченият дизайн, който символизира постепенното изкачване, което прави посветеният по време на своето пътуване от нисш човек до възнесено човешко същество. Рим не е бил построен за един ден; няма да откриете „Христос в себе си“ и „вашият Буда“ за един ден. Възнесението отнема време и усилия.

16. „Триптих“ храмовете с три врати (символ на една и съща религия)

И двете култури изграждат едни и същи Триптих храмове. Този дизайн е световен архитектурен феномен, който краси фасадата на храма и символизира универсалната религия изповядвана по целия древен свят.

Религията се основава на една и съща формула за „баланс на противоположностите“. Двете странични врати символизират противоположностите ( лявата и дясната страна на нашето ниско временно Аз), докато средната врата символизира централната точка на вечността (централният висш вечен Аз).

17. Метални скоби

Както древните египтяни, така и инките / пре-инките издълбавали камъните, чрез метални скоби. Какви са шансовете, тази техника да се развие, след милиони години на човешка еволюция, по горе-долу едно и също време, от двете страни на земното кълбо?

18. Човекоподобни ковчези

И двете култури проектирали антропоморфни ковчези за починалите, направени да приличат на местният бог или герой, който е преборил смъртта и оцелял да разкаже.

19. Слънчевият диск на челото, символизиращ „третото око“

И двете цивилизации изобразявали чрез формата на кръг, къде на челото се намира третото око.

Те изобразявали „третото око“ чрез образа на слънцето. Слънцето е небесното око. Всъщност много древни цивилизации изобразявали слънцето като око, не само египтяните и инките.

20. Мегалитни структури

И двете цивилизации строили най-важните си храмове от масивни камъни, всеки тежък стотици тонове. И на двете цивилизации архитектурата е сходна.

21. Тръстикови лодки

И египтяните и инките / пре-инките строили лодки от тръстика. Приликата между тях е огромна.

22. Плаващи божества

И двете цивилизации изобразявали своите божества по един и същ начин – сякаш се носят във въздуха.

23. Фалически символи

И двете култури изобразявали фалически символи. Тези символи се свързват с плодовитостта.

24. Спирали

И двете цивилизации използвали спиралите. Те символизират нашият вход от материалното към духовните светове, които светове обхващат двете страни на нашето вечно съществуване.

25. Сложни храмове

И двете култури проектирали и строили подобни сложни храмове.

26. Симетрично изкуство

Изкуството на двете цивилизации е много сходно. То се фокусира върхусиметрията и езотеричната символика.

Безспорно двете цивилизации са много подобни една на друга. Именно разкривайки тези паралели сами, викторианските учени вярвали, че двете култури са деца на една майка – цивилизацията на Атлантида.

Двете цивилизации не са били в контакт една с друга, въпреки това те споделят общо наследство.

Днешните учени грубо пренебрегват Атлантида. Още по-лошото е, че те отричат доказателствата за сходствата между двете цивилизации – египетската и цивилизацията на инките.

Днешните учени на 100 % заключават, че тук става въпрос за еволюция. За тях е много трудно да приемат, че в дълбоката древност е съществувала цивилизация, която е била много по-напреднала от нас – духовно, психически, технологично. И, че тази цивилизация е била способна на неща, които ние не можем.

Снимки: earthweareone.com

Използвана е информация от книгата „Написано на камък“ от Ричард Касаро.

Моля, ако искате да използвате част от този материал или целият, задължително поставете видима връзка към оригиналната статия в Сетланс!

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Dea каза:

    Много интересно! Откакто намерих Тайната доктрина на Блаватская, вече не ме впечатлява разказа за Атлантида и т.н. Макар че за повечето хора по земята, включително законната наука, това си остава тайна. Но сега ме впечатли друг факт – колко голяма прилика има всичко описано тук с културата на траките!

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s