7 традиционни практики за татуиране по света

Татуирането е вид изкуство, което възниква още с първите хора на земята.

Татуировките са знаци с различни значения, вариращи от традиционни украшения, до символи за късмет и успех. Повечето племена (а, и не само племена) вярват, че татуировките притежават магическа сила. Заради това и татуирането се счита за магически ритуал, който се извършва от шаманът на племето.

Вижте 7 традиционни практики за татуиране по света

1. Батек / Филипини

Pastrmajlija Photo Credit: Scattered Thoughts

Батек е символ на храброст и често е част от различни ритуали. Освен това, тези татуировки са символ на зрелост, чувство на принадлежност, приемане в племето.

Манбатек или татуистът, използва пат-ик (пръчка) за потупване на гиси (инструмент за татуиране с игла) върху кожата, създавайки различни модели и символи, като птици, стоножки, гущери и др.

2. Сак Янт / Камбоджа, Тайланд

Photo Credit: jbruntthailand

Сак Янт (или Сак Ян и Янтра) са татуировки направени от будистки монаси, Брахмани и Руеси аскети върху воините, на които им трябва защита и сила в битките.

Смята се, че тези татуировки ще дарят воините с добро здраве, късмет, сила и защита срещу злото.

Татуистът пробива кожата с дълга остра стоманена пръчка или бамбук, наречена „маи сак“, потопена в мастило, което може да бъде направено от змийска отрова, дървени въглища, билки или цигарена пепел. Но, никой не знае от какво точно се прави мастилото, тъй като това е тайна, която знаят само монасите.

3. Ирезуми / Япония

Photo Credit: Frenkieb

Татуировките в Япония служили като духовни знаци, символи за ранг в обществото, декорация и дори наказание. В повечето случаи тези татуировки се свързват с престъпниците и якудза, прословутата японска мафия.

Някои от най-често срещаните дизайни в ирезуми са „лъв и божур“, „шаран и есенни листа“, и „тигър и бамбук“.

4. Татау / Самоа

Photo Credit: Jorge P. Price

Вярва се, че модерната дума „татуировка“ идва от Самоанската дума „татау“, донесена от първите европейци, които я произнесли грешно, когато посетили островите населени от полинезийците.

Мъжката татуровка татау се нарича пе’а, а традиционната женска татау – малу. Пе’а покрива тялото от талията до коленете, а малу покрива краката от под коляното до горната част на бедрата под задните части, като дизайнът е по-фин и нежен в сравнение с пе’а.

Photo Credit: taupou

5. Та Моко / Нова Зеландия

Photo Credit: tylerwawa

Та Моко се наричат традиционните татуировки на маорите. Тези татуировки носят потомствени племенни съобщения специфични за носителя. Те могат да изобразяват родословие, знания, социалното положение на носителя и др.

Моко татуистите могат да избират, дали да ползват електрическа машинка или ръчни инструменти, наречени иху, за да направят процеса по-традиционен.

Моко татуировките обикновени се правят на долната част на тялото, включително задната част на краката или лицето, защото главата се счита за най-свещената част на тялото.

6. Птасан / Тайван

Photo Credit: Christine Yeh’s Taiwan Fulbright Blog

Едни от тайванските аборигени, наречени Атаял (познати още като Таял или Таян) имат традиция в изкуството на татуиране наречена птасан. За да получат такива татуировки, атаялските момичета трябва първо да станат завършени тъкачи и култиватори. А, мъжете получават татуировка на челото след като станат пълнолетни и по-късно на брадичката, когато станат бащи.

Инструментът, който използват за направата на птасан се нарича аток и прилича на четка за зъби с от 4 до 16 игли, направени от тръни на портокалови или мандаринови дървета. Тотсин е чукчето, което се използва за потупване на аток върху кожата с мастилото направено от овъглена борова смола.

7. Менди / Индия

Photo Credit: Mehandi by Maggie

Менди е майсторско умение за рисуване по тялото с къна. Това изкуство съществува най-малко от преди 5000 години. Обикновено се прави за специални случаи, като празници, рождени дни и сватби. Менди се прави с къна, която се счита за символ на добър късмет, здраве и чувственост.

Менди е неразделна част от сватбената церемония в Индия. Без този ритуал, красотата на булката се счита за незавършена. Рисунките са сложни и обемни, като се рисуват на ръцете и краката. Основно се използват религиозни мотиви и символи на плодородието. По-голямата част от рисунките са флорални мотиви, орнаменти, линии и капки.

Рисунките с къна не са вечни и се премахват напълно след определен период от време, обикновено 2 седмици.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s