15 интересни факти за Русия

russiatimes.org

Русия или Руска федерация е държава в Европа и Азия, заемаща източната част (38,6 %) на Европа и северната част (30,7 %) на Азия. Въпреки, че е най-голямата по територия държава в света, населението и е едва 140 млн. души. Гъстотата на населението е 9 души/km², като по този показател е една от най-слабо населените страни в света. Вижте няколко интересни факти за Русия:

 • Площта на Русия е по-голяма от тази на Плутон. / Източник

Планетата – джудже Плутон е почти колкото, но по-малка от най-голямата по територия държава, Русия. По отношение на диаметър, Плутон е около 2400 км., което лесно може да се побере в рамките на най-голямата руска ширина, от изток на запад, от 10 000 км.

 • 77% от площта на Русия се състои от Сибир. / Източник

Сибир е обширен географски регион, който най-често се определя като Северна Азия. С площ от 13.1 млн. кв. км. Сибир заема 77% от земната площ на Русия, но е дом само на 40 млн. души, което е 27% от населението на държавата. В Оймякон, Якутия е измерена най-ниската температура в Северното полукълбо, -71,2°C. Това е и най-ниската температура в постоянно обитавано населено място. Само в Антарктида са измервани по-ниски температури.

 • В Русия има 9 милиона повече жени от мъже. / Източник

Руското население намалява с 3% на година – и има 9 милиона по-малко мъже отколкото жени. Националистите, като ексцентричния лидер на Либерално-демократическата партия, Владимир Жириновски, твърдят, че въвеждането на полигамията ще осигури съпрузи за „10 милиона самотни жени“ и ще запълни люлките на Майка Русия.

 • Русия и Америка са на по-малко от 4 км. разстояние, в най-близката си точка. / Източник

Беринговият проток, или Берингов пролив, е проток, който се намира в Берингово море между полуостров Чукотка (Североизточна Азия) и полуостров Аляска (Северозападна Северна Америка). Свързва Северния ледовит океан с Тихия океан. Основни данни: дължина – 96 км; минимална широчина – 86 км; минимална дълбочина – 36 м. Точно по средата му се намират 2 скалисти острова Диомед. През по-студени зимни периоди замръзва.

 • В Русия е незаконно да кажеш на дете, че съществуват гей хора. / Източник
 • Рускиня е родила в периода от 1725г. до 1765г., 16 близнаци, 7 тризнаци и 4 четиризнаци. Всички деца от един мъж. / Източник
 • САЩ купуват Аляска от Русия за само 7.2 млн. щатски долара през 1867 г. / Източник

На 18 октомври 1867 г. Аляска официално преминава в патримониума на Съединените щати. Същият ден в САЩ е въведен официално и григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се събуждат на 18 октомври. За 19 век и въобще в историята на САЩ покупката на Аляска се оказва второто по значимост териториално разширение след покупката на Луизиана.

Ермитаж / Снимка: Wikimedia.org
 • Ермитажът в Санкт Петербург „наема“ котки да пазят творбите от гризачи. / Източник

В световноизвестният руски музей наемат котки, за да защитят творбите си от гризачи. Така наречените „котки охрани“ остават незабелязани, тъй като те живеят в таваните и мазетата, далеч от туристите. Администрацията на музея „наема“ тези изключително сръчни „пазачи“, още откакто е основан музеят през 1764 г.

 • Думата „водка“ идва от думата „вода“. Каква изненада! / Източник
 • Езерото Карачай в Русия е най-радиоактивното място в света. / Източник

Езерото Карачай, понякога наричано Карачи е малко езеро в Южен Урал, в централната част на Русия. През 1951г. Съветския съюз започва да използва езерото като хранилище от комплекса „Маяк“ и на дъното му се складират радиоактивни отпадъци. Вижте повече информация за комплекса „Маяк“ и най-пазената държавна тайна ТУК.

 • 25% от руснаците умират преди да стигнат до 55 години. Прекомерното количество водка води до това. / Източник
 • Една трета от руснаците вярват, че Слънцето се върти около Земята. / Източник

Дали Слънцето се върти около Земята? Един на всеки трима руснаци мисли така. От проведено проучване се установява, че 32% от руснаците вярват, че Земята е център на Слънчевата система; 55% вярват, че цялата радиоактивност е създадена от човека, а 29% вярват, че първите хора живеели заедно с динозаврите.

 • Богатите руснаци наемат фалшиви линейки, за да се движат по-бързо из Москва. / Източник
 • „Apple“ струва повече от целия руски фондов пазар. / Източник
 • Русия има около 8400 ядрени оръжия, повече от която и да е страна. / Източник

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.