НАСА откри доказателства за течаща вода на Марс

Снимка: nasa.gov

Течаща вода е била наблюдавана на Марс, потвърдиха от американската космическа агенция НАСА. „Марс не е сухата, безводна планета, която си мислехме, че е в миналото“, каза Джим Грийн, директор за планетарна наука на агенцията по време на пресконференция.

„При определени обстоятелства, течаща вода беше открита на Марс“, каза още той. От дълго време учени вярват, че на Марс някога е имало течаща вода, която е била отговорна за формирането на долините и каньоните на планетата. Според Грийн обаче това се е променило преди 3 млрд. години, след значително климатично явление.

Снимка: nasa.gov

„Нашите роувъри откриват там много повече влажност във въздуха“, каза още той. Машините също така са установили, че в почвата има много повече влага, отколкото се е очаквало. Преди около четири години учените за първи път наблюдаваха тъмни черни ивици, спускащи се по повърхността на планетата. Тогава учените нямаха необходимите доказателства, че тези ивици всъщност са вода. Сега обаче след внимателно проучване и анализи подобно твърдение може да бъде потвърдено.

По-рано днес НАСА обяви, че ще бъде проведена специална пресконференция, на която ще бъде обсъдено нещо, определено като голямо научно откритие. Изследователите отказаха предварително да дадат повече информация, но се появиха данни, че това ще бъде именно откриването на течаща вода на планетата. /АФП

Източник: БГНЕС

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s