Най-известната снимка на призрак – „Кафявата дама“

The-Brown-Lady

Портретът на „Кафявата дама“ е може би най-известната снимка на призрак правена някога. Призракът се смята, че е на Лейди Дороти Таунзенд, съпруга на Чарлз Таунзент, втори виконт на Рейнхам, жители на Норфолк, Англия, през 18 век. Има слухове, че преди да се омъжи за Чарлз, Дороти е била любовница на лорд Уартън. Чарлз подозирал Дороти в изневяра.

Според правните регистри, тя умира и е погребана през 1726 година, но се смята, че погребението е фиктивно, а Чарлз заключил жена си в отдалечен ъгъл на къщата до смъртта и, години по-късно.

Лейди Дороти / Снимка: theblackvault.com

Смята се, че призракът на Дороти обитава дъбовото стълбище в Рейнхам Хол. В началото на 1800 година, крал Джордж  IV, по време на престоя му в Рейнхам, вижда фигура на жена в кафява рокля (заради която се нарича „Кафявата дама“), стояща до леглото му.

Тя се наблюдава отново през 1835 г. от полковник Лофтъс, който е бил на посещение за коледните празници. След седмица, той отново я вижда и я описва като облечена с кафява сатенена рокля и сияеща бледа кожа. Той също така помислил, че очите и били извадени.

Няколко години по-късно, капитан Фредерик Мерият и двама приятели видели „Кафявата дама“ да се носи на горния коридор с фенер в ръка. Минавайки покрай тях, Мерият казва, че тя им се усмихнала по „дяволски начин“. Мерият стреля с пистолет по привидението, но куршумът просто преминава през нея.

Тази прочута снимка е направена през септември 1936 г. от капитан Прованд и Индре Шира, двама фотографи, на които било възможено да снимат Рейнхам Хол за списание Кънтри Лайф. Ето, какво се е случило, според Шира:

„Капитан Прованд направи една снимка, докато аз светих. Той се нагласяше за друго изложение; Аз стоях до него, точно зад камерата с пистолет за светлина в ръка, гледайки директно към стълбището. Изведнъж видях етерно забулено тяло да слиза бавно по стълбището. Развълнувано извиках: „Бързо, бързо, има нещо.“ Натиснах спусъка за светлина. След като светкавицата светна и затвора се закри, Капитан Прованд премахна кърпата за фокусиране, обърна се към и мен и ме попита: „За какво е цялото вълнение?“‘

При разработването на филма, образът на „Кафявата дама“ се вижда за първи път. Снимката е публикувана на 16 декември 1936 в Кънтри Лайф. От тогава призракът се вижда рядко.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.