Ето я научната причина, заради която винаги забравяте имената на хората

photo-32

Обикновено се получава така: Срещате някои познат на купон, той ви заговаря, вие говорите с него, а през цялото време си мислите как точно се казваше този човек. Още по-неудобно става, когато този човек знае вашето име.

Всъщност, много пъти не можете да запомните имената на хората, защото сте фокусирани върху себе си, вместо върху този с когото разговаряте. Ефектът „следващия по ред“ показва, че не можем да запомним имената на хората, защото искаме да направим добро впечатление чрез нашето представяне.

Вместо да слушаме човекът отсреща, ние се фокусираме върху това какво да кажем и как да го кажем най-добре, според Мишел Мофит и Грег Браун от AsapScience.

Мозъкът ни е програмиран да разчита лицеви детайли, като цвета на очите, формата на устата и т.н., но се затруднява да запомни имената, защото те не притежават някаква специфична информация за личността.

„Тъй като имената са случайни и не съдържат конкретна информация за личността, мозъкът ни се затруднява да ги запомни,“ казва Victoria Woollaston. „И, ако мозъкът не може да направи връзка между множеството части от информация, особено неща, които вече са познати за индивида, по-вероятно е да ги забрави.“

Снимка: AsapScience

 „The baker effect“ предполага, че ако предоставите информация за това с какво се занимавате, какво работите, когато се запознавате с някой, той по-лесно ще запомни името ви, отколкото, ако само се представите.

Ето защо сме по-склонни да запомним името на един спортист или на новия албум на любимия си певец – защото вашият мозък е в състояние да направи връзката между информацията, която вече ви е позната.

Ето един трик, който ще ви помогне при запомнянето на имена – когато се запознаете с човека, кажете името му на глас, повторете го на срички, ако е по-странно, може да го попитате какво значи. И, за да не изглеждате, като откачалката, която повтаря имената на хората, пуснете чара си, измислете причина, поради която да се наложи да споменете името на новият си приятел.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.