Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително

Безспорно Индия е най-духовната страна на света. Богата на свети места, традиции и ритуали, тя може да ви предложи всичко нужно да откриете себе си и своето предназначение на тази планета. Всеки, който желае да заживее в хармония и духовно равновесие трябва да посети тези 6 духовни дестинации.

1. Варанаси

Varanasi

В древността известен и като Каши, Варанаси е град разположен на левия бряг на р. Ганг в щата Утар Прадеш, считан за свещен от индуистите, будистите и джайнистите, както и един от най-древните градове, които продължават да са обитавани. Културата на Варанаси е тясно свързана с р. Ганг и нейното религиозно значение. Мнозина индийски религиозни водачи, философи, поети, писатели, музиканти са живели в града, включително Буда, Шанкара и Кабир. Буда произнася първата си проповед близо до древен Каши, а Тулсидас пише във Варанаси своята версия на Рамаяна Рамачаритаманас. Градът често е наричан „градът на храмовете“, „свещеният град на Индия“, „религиозната столица на Индия“, градът на светлините“, „градът на ученето“ и „културната столица на Индия“.

2. Харидвар

Харидвар е административен център на област Харидвар в щата Утаракханд. Разположен на брега на р. Ганг, Харидвар е един от седемте свещени града в индуизма. Според Самудра Мантхан (история от индуистката митология), Харидвар заедно с Уджаин, Нашик и Праяг е едно от четирите места, където капки Амрит, еликсир на безсмъртието, случайно се разливат от стомната, докато бива пренасяна от божествената птица Гаруда. По този повод на всеки 12 години в Харидвар се празнува световноизвестният фестивал Кумбх Мела – фестивалът на духовното пречистване.

3. Ришикеш

Ришикеш е свещен индуистки град, наричат често и „световна столица на йога“. Намира се в подножието на Хималаите на 25 км нагоре по течението на р. Ганг от град Харидвар. Градът привлича хиляди поклонници и туристи от Индия и други страни всяка година. В Ришикеш има и много йога центрове (ашрами) , които привличат многобройни последователи на тази духовна дисциплина, спечелвайки на града славата на „световна столица на йога“. Вярва се, че медитацията в Ришикеш, както и потапянето във водите на Ганг водят търсещите освобождение по-бързо към тяхната цел.

4. Амритсар

Амритсар (на хинди: अमृतसर, което означава Езерото на Свещения нектар) е град в Пенджаб, Северозападна Индия и административен център на област Армитсар. Някой смятат, че името Амристар произхожда от Amŗit-saagar, което означава „Океанът от Нектара на Безсмъртието”. В Амристар се намира храмът Хармандир Сахиб, също известен като Златния Храм, духовен и културен център за Сикхската религия. Това важно за сикхите светилище привлича повече посетители от Тадж Махал в Агра и е номер едно дестинация за индийците, живущи извън Индия. Освен Златния Храм в Амристар се намира и храмът Дургайна, който е много важен индуистки храм.

5. Бодгая

Бодгая е свято място за преклонение от будистката общност, намиращо се в областта Гая, щата Бихар. Бодгая е най-известна като мястото, където Сидхарта Гаутама получава просветление след 7 дни дълбока медитация, седнал под дървото фикус религиоза и се превръща в Буда (Просветленият). Денят на просветлението се нарича Буда Пурнима, а дървото се нарича бодхи-дърво или дървото на просветлението.

На мястото, където Буда получава своето просвещение днес се намира храмът Махабодхи. Храмът Махабодхи е изграден от тухли и е една от най-старите тухлени структури, оцелели в източна Индия. Той се смята за блестящ пример на индийското строителство и оказва силно влияние в развитието на по-късните строителни традиции. Според документите на ЮНЕСКО „настоящият храм е една от най-ранните и най-внушителни структури, построени изцяло от тухли от времето на империята Гупта“.

6. Тируванамалай

Arunachaleshwara-Temple-Tiruvannamalai

Град Тируванамалай е кръстен на централното божество на храмът Аннамалай – Аннамалай (Шива). Фестивалът Karthigai Deepam се празнува на деня на пълната луна между ноември и декември, когато огромен фар свети на върха на хълма Аннамалай. На събитието стават свидетели три милиона поклонници.

В Тируванамалай се намира един от най-важните за шиваитската общност храмове – Аннамалай. Храмът е изграден през IX-X век от династията Чола. Част е от панча бхута стхалам – храмовете на петте елемента. Аннамалай символизира елемента огън, тъй като според хинду митологията на това място Шива се превърнал в огнен стълб без начало и край, за да докаже своето превъзходство над Вишну и Брахма. Комплексът покрива площ от 10 хектара и е един от най-големите в Индия.

Снимки и текст: 11,22,33,44,55,66 |заглавна снимка: virgin-vacations.com

Моля, ако искате да използвате част от този материал или целият, задължително поставете видима връзка към оригиналната статия в Сетланс!

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

4 Comments Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.