Ето как изглежда цялата Вселена в едно изображение

Чудили ли сте се, как би изглеждала цялата позната ни Вселена в едно изображение? Според изследователите, от това, което знаем за Вселената досега, не е възможно да си представим, как би изглеждала Вселената в една снимка, но това изглежда не е попречило на Пабло Будаси да комбинира чрез логаритъм карти на Вселената от Принстън и изображения от НАСА. Той създава един невероятен образ невиждан до момента. Музикантът Будаси успява да изобрази видимата Вселена в един диск.

Нашето Слънце и слънчевата система са в самият център на изображението, следвани от външния пръстен на нашата галактика Млечен път, ръката на Персей на Млечния път, пръстен от другите близки галактики , като Андромеда, останалата част от космическата мрежа, реликтовото излъчване и накрая пръстен от плазмата, която се смята, че е генерирана от Големия взрив. Резултатът? Тази спираща дъха снимка:

Виж снимката в цял размер тук

Използвайки логаритми, които ни помагат да разбираме огромните разстояния (или числа), Будаси успява да покаже всички части на Вселената по съвсем различен начин. Вместо да изобрази всички части на Вселената върху линейна скала, всяко парче от кръга представлява видим спектър с величина по-голяма от предишния. Ето защо цялата видима Вселена може да се побере в кръга.

„Тогава, когато рисувах хексафлексагони на сувенири за рождения ден на сина ми, започнах да рисувам централни гледки към космоса и слънчевата система“, казва Будаси пред Tech Insider. „Тогава ми дойде идеята за логаритмичен изглед и следващите дни успях да сглобя, чрез фотошоп, снимки от НАСА и някои текстури, създадени от мен.“

Ако не знаете какво представляват хексафлексагоните, натиснете тук и останете изумени.

Видеото по-долу допълва създаденото от Будаси по най-добрият начин, защото можем да видим различен вид визуализация на космоса, създадена от астрономи от Университета на Хавай – визуализацията представлява нашата галактика Млечен път, по отношение на съседните 100 хиляди галактики.

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s