Ръкописът на Войнич – обобщение и линк за теглене

Снимка: wikimedia.org

Написан в Централна Европа в края на 15-ти, или по време на 16-ти век, ръкописът на Войнич, кръстен на полско-американският книжар Уилфрид Войнич, остава като една от най-чудните и загадъчни книги в света. Не се знае автора, произхода, езика или точната дата на написване на ръкописа.

Тъй като има много информация в интернет, реших да направя кратко обобщение, а в края на статията ще намерите директен линк за изтегляне на книгата.

Описван като магически или научен текст, почти всяка страница съдържа ботанически, фигуративни и научни рисунки нарисувани с мастило в различни нюански на зелено, кафяво, жълто, синьо и червено.

Книгата е кръстена на Уилфрид Войнич, търговец на книги, който се сдобива с нея през 1912-та година. Днес книгата се намира в Библиотеката за редките книги и ръкописи „Бейнеке“ в Йейлския университет.

Съдейки по илюстрациите, книгата се дели на няколко раздела, различни по съдържание:

– Билки – на всяка страница се намира изображение на една билка, понякога повече, и няколко абзаца текст. Това е обичайната подредба за билкарска книга по онова време. Общо растенията в този раздел са 113, като всички са неизвестни.

– Астрономия – съдържа астрономически и астрологически рисунки, включително астрални графики на слънца, луни, звезди и зодиакални знаци. 12 диаграми изобразяват традиционните символи на зодиакалните съзвездия – две риби за Риби, бик за Телец, войн с лък за Стрелец и т.н. Също така има 30 голи женски фигури, държащи звезди.

– Биология – съдържа плътен непрекъснат текст заграждащ фигури на голи жени, някои от които бременни, къпещи се в басейни, свързани със сложна мрежа от тръби. Някои жени носят корони.

– Космология – съдържа сложен набор от девет космологични медальони, някои изобразяващи географски форми, като острови, пътеки, „замъци“ и вулкан.

– Фармацевтика – съдържа фармацевтични чертежи на над 100 различни вида лечебни билки и корени, изобразени с буркани и аптекарски съдове в червено, синьо или зелено.

– Рецепти – непрекъснати страници текст, вероятно рецепти обозначени със звездообразни отметки.

Снимка: medievalists.net

Има няколко личности, за които се смята, че биха могли да бъдат автори на ръкописа:

– Роджър Бейкън – той бива споменат от Рудолф II (един от първите притежатели на ръкописа, за когото платил 600 дуката или няколкостотин хиляди долара днес), като вероятният автор на ръкописа. Бейкън е английски философ и алхимик и един от най-известните францисканци на своето време. Бейкън е един от първите теолози и философи, преоткрили и приели схващанията на Аристотел.

– Джон Дий – Дий е бележит математик, астроном, астролог, окултист, навигатор, империалист и консултант на кралица Елизабет I. Той посвещава голяма част от живота си на изучаването на алхимията, гадаенето и херметичната философия. Според Войнич, единствения човек, който би могъл да продаде ръкописа на Рудолф е Джон Дий, който се славил с голямата си библиотека от ръкописи. Но самият Дий, никъде не споменава в своите дневници продажбата на ръкописа.

– Якоб Хорчицки – Фотостатическата репродукция на първата страница на ръкописа, направена от Войнич в периода от време до 1921 година, демонстрира няколко размити петна – изтрити надписи или подписи. С помощта на химията текстът може да бъде прочетен като „Jacobj’a Tepenece“. Това може да бъде Якоб Хорчицки (Jakub Horcicky of Tepenec), на латински – Якобус Синапиус (Jacobus Sinapius) – специалист по билкова медицина, който бил личен доктор на Рудолф II и надзираващ неговата ботаническа градина. Войнич и много други изследователи заключват, че Якоб Хорчицки е бил притежател на ръкописа, а и възможен автор.

Изтегли книгата от тук

Не забравяйте да харесате страницата ни във Фейсбук, където можете да изтеглите и други безплатни документи.

Използвана е информация от Wikipedia и Yale University Library.

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

5 Comments Add yours

  1. Напишете за Codex Seraphinianus

  2. Blagovest Cvetanov каза:

    файлът е повреден

    1. Radoslav Siderov каза:

      Току-що го изтеглих от линка и работи без проблем.

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s