Откриха тайнствени миниатюрни ковчези в Шотландия

През 1836-та година, пет момчета били на лов за зайци, при североизточните склонове на „Тронът на Артур“, главният връх на групата хълмове в центъра на Единбург. В една малка пещера в скалите на хълма те открили седемнадесет миниатюрни ковчези, издълбани от бор и декорирани с желязо. Внимателно подредени на три нива, всеки ковчег съдържал малка дървена фигура с боядисани черни ботуши и индивидуално изработени дрехи.

Какви са тези фигури? Кой ги е направил и кой ги е погребал? Защо? И до днес, никой няма реална представа, но нека разгледаме няколко теории.

По време на откриването им, някои спекулират, че фигурите са инструменти за магьосничество. Други предполагали, че са се използвали от моряците за защита срещу смъртта или дори, че имитирали погребения за тези, изгубени в морето.

Съществува също и провокативна теория, че малките фигури са направени в почит на седемнадесетте жертви на известните единбургски серийни убийци Бърк и Хеър, тъй като фигурите били открити само седем години след екзекуцията на Бърк. Въпреки това, всички фигури са облечени в мъжки дрехи, докато дванадесет от жертвите на Бърк и Хеър са били жени.

Интересно е, че някои от фигурите имат ръце, докато на други са били премахнати, за да се поберат в своите ковчези. Това предполага, че не са били изработени, за да се погребат. Алън Симпсън и Самюел Менефе ( от Университета на Единбург и Университета на Вирджиния) извършват подробно проучване на фигурите през 1994-та година, и предполагат, че са били преработени от набор от дървени играчки войници, произведени през 1790-те, но не са били преоблечени или погребани по-рано от 1830-те.

Само осем от оригиналните седемнадесет ковчези и фигури са оцелели до днес: някои са се разпаднали, заради възрастта, докато други са били „унищожени от момчетата, които ги набутвали едни в други, смятайки ги за незначителни“ (според вестник The Scotsman, 16 юли 1836). Тези забележителни предмети все още остават загадка и днес, но благодарение на дигитализацията на вестниците от 19-ти век (като вестник The Scotsman), Майк Даш предполага, че има потенциал за нови разкрития, ако някой успее да ги свърже с неясен доклад за корабокрушение или произшествие със седемнадесет мъжки жертви.

Какво мислите? Имате ли теория за какво биха служили тези фигури? Дали не биха могли да бъдат кукли, издълбани от майка, която е загубила своите деца: фигури на синовете, които не е могла да отгледа, направени от играчки, с които така и не са успели да играят.

С информация от ridiculouslyinteresting. / Снимки: nms.ac.uk

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s