14 интересни факти за Непал, които може би не знаете

Непал е една от най-загадъчните страни в света, която може да се похвали с богата култура, етническо разнообразие и впечатляваща природа. С голямо разнообразие на флора и фауна, в Непал живеят някои от най-редките животни в света, като индийски носорог, бенгалски тигър, червена панда и националното цвете – Рододендрон.

В този списък са включени само някои от най-интересните факти за Непал, но всички те се случват в рамките на 147 хиляди кв. км.

1. Непал и Португалия си приличат много по едно нещо – по форма

Непал и Португалия са близнаци на картата на света. И двете държави имат сходна правоъгълна форма. Ако картата на Непал се обърне на 90 градуса по часовниковата стрелка, то тя става много сходна с тази на Португалия.

2. Непалският календар е с 56 години напред

Непалският календар се нарича „Викрам Самват“. Той използва лунните месеци и слънчевата звездна година. Викрам Самват е с 56.7 години по-напред от слънчевият Григориански календар. Непалската Нова Година се празнува в средата на април.

3. В Непал е незаконно убиването на крави

Кравата е националното животно на Непал, затова убийството на крави и бикове е незаконно. Не е необичайно да видите разхождащи се крави по улиците на Катманду – столицата на Непал. Кравите са свещени животни в Индуизма, а Непал до скоро беше единствената в света индуска държава – днес е вече светска.

4. Непал е „Амазонията на Азия“

От гледна точка на биологичното разнообразие, Непал е една от най-богатите страни в света. Тя с право се нарича „Амазонията на Азия“, заради уникалното разнообразие на видовете срещащи се тук. Непал има повече от 900 вида птици, което представлява 8.9% от общия брой видове птици по целия свят. В Непал живеят 4.2% от световните видове пеперуди и 3.96% от световните видове бозайници.

5. Катманду, столицата на Непал, е живият културен музей на света

trekkinginnepals.com

Непал е една от най-богатите държави от към култура. Страната има най-гъстата концентрация на културни обекти, признати от ЮНЕСКО. Само долината на Катманду има седем културни обекта в радиус от 15 километра. Не е чудно, защо наричат Катманду – живият културен музей на света.

6. Връх Сагарматха

wikimedia

В Непал се намират 8 от 10-те най-високи планини в света, включително най-високият връх – Сагарматха, със своите 8 848 м. На западният свят познат като връх Еверест, за непалците – Сагарматха, а за местните шерпи и тибетци – Джомолунгма.

7. В Непал е роден Сидхарта Гаутама Буда

historydiscussion.net

Гаутама е роден в малката държава Капилавасту в днешен Непал и през по-голямата част от живота си разпространява своето учение в източните области на Индия, като Магадха и Кошала. Думата Буда е титла на първото духовно пробудило се същество в една ера. B повечето будистки традиции почитат Сидхарта Гаутама като Върховен Буда. Виж още „Буда – притча за смъртта“.

8. Флагът на Непал има много интересна форма и единственият такъв в света

media-update.org

Националното знаме на Непал е единственото знаме в света с различна форма. То представлява опростена комбинация от вимпелите на двете разклонения на династията Ран – предишни управници на страната. Прието е на 16 декември, 1962 г. едновременно с новата конституция.

9. Непал никога не е бил колонизиран

Гурките са едно от племената, населяващи Непал. Те са най-добрите войници на земята. Ниски на ръст, с дръпнати очи, днес пръснати по цялата територия на Непал. Непал е единствената страна успяла да устои и да победи британската армия, която се опитала да завоюва малкото кралство през 1816 г. След пълния си погром, британската армия решила, че няма какво да направи друго, освен да предложи на великите воини да се включат в тяхната армия като нейни съюзници. През двете световни войни около 250 000 гуркски воини се сражавали за Великобритания.

10. В Непал живее единствената жива Богиня в света

abunawaf.com

В Непал живее единствената жива богиня в света, наречена Кумари. Кумари буквално означава девствена на непалски. Смята се, че момичетата избрани за Кумари са въплащения на индуистката богиня на силата – Кали.

11. Непал беше последната Индуска страна в света

bibliyna-istoriya.org.ua

Непал беше последната индуска страна в света, когато бе обявена за светска от парламента през 2006 г. Въпреки че в страната има немалко религии, които хармонично съжителстват, над 80% от населението изповядват индуизма. Непал все още има най-голям дял на индусите в света.

12. Намасте!

cult.is

Ръкостискането не е често срещано в Непал. Хората поставят дланите си заедно и се покланят с думата „Намасте“. Намасте означава „Божественото в мен се прекланя на божественото в теб“.

13. Йети живее в непалските Хималаи

Мистериозното същество, наречено Йети живее в непалските Хималаи – или поне в това вярват местните. Много хора казват, че са виждали негови стъпки в снега, а дори Сър Едмънд Хилари провежда експедиция за намирането на Йети през 1958 г.

14. Изменението в надморската височина е поразително

absolutetravel

Непал е единствената страна с височинно изменение, което варира от 59 метра до 8848 метра. Непал притежава някои от най-екстремните места на земята, като най-високото езеро на земята (Тиличо, 4800 м.), най-високата долина на земята (Арун долина), най-дълбоките клисури на земята (1200 м.) в Калигандаки и най-високите пасища в света в Читуан.

С информация от trekroute.com

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s