Окуноин – Най-голямото гробище в Япония с 200 000 погребани монаси

Снимка: Karolina Lubryczynska/Flickr

В спокойната гориста местност на префектура Вакаяма, южно от Киото и Осака, се намира древното селище Коясан, известно като центърът на будистката школа Шингон. Шингон е будистка школа, която навлиза в Япония в началото на 9-ти век, благодарение на Кобо Даиши – една от най-значимите религиозни фигури в Япония.

Даиши построява храм на уединено място в планината Койя, където да медитира на спокойствие. Оттогава над сто храма са се появили около централата на будистката школа.

Снимка: Antti Sadinmaa/Flickr

Коясан е и местоположението на най-голямото японско гробище, Окуноин, което се простира в продължение на 2 км и е дом на повече от 200 хиляди гроба, предимно на будистки монаси. Самият Кобо Даиши остава погребан тук, но според вярата, той не е мъртъв, а във вечна медитация в очакване на бъдещият Буда. В желанието си да получат спасение след смъртта си много хора, включително изтъкнати монаси и феодали, векове наред строили надгробните си паметници около този на Даиши. Според будистката школа Шингон в Окуноин няма мъртви хора, а само чакащи духове.

Снимка: Andrea Williams/Flickr

Гробовете в Окуноин се намират от двете страни на един дълъг мистичен път, който се вие между високите кедрови дървета на разстояние от 2 км и завършва в мавзолея на Кобо Даиши. Преди мавзолея се намира Тородо – залата на фенерите, където висят 10 хиляди дарени фенера. Казва се, че два от всички тези фенери горят непрекъснато от 1088 г. до днес. Единият е на бивш император, а другият на селянка, която е продала косата си, за да си купи фенера и да се моли за починалите си родители.

Снимка: Ryan Healy/Flickr

Зад залата с фенерите се намира мавзолея на Даиши, и Гобио – мястото на вечната му медитация. Всеки ден на това място се поднасят ритуални ястия, докато монасите и миряните отдават почит и рецитират сутри с нисък глас.

Снимка: Alexis Bross/Flickr

Целият този регион от планината, заедно с още няколко свещени места са в списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство през 2006 г.

Снимка: Sal/Flickr
Снимка: november-13/Flickr
Снимка: Xiaojun Deng/Flickr
Снимка: Natee P/Flickr
Снимка: Natee P/Flickr
Снимка: Alexander Synaptic/Flickr
Снимка: Steve Simmonds/Flickr

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.