Мемориална църква Кайзер Вилхелм, Берлин

Thomas Favre-Bulle/Flickr

Мемориалната църква Кайзер Вилхелм, намираща се на площад Брайтшайдплац, е една от най-известните забележителности в Берлин, Германия. Църквата е построена в годините между 1891 и 1895 от последният кайзер на Германия и крал на Прусия, Кайзер Вилхелм II, в знак на почит към дядо си, Кайзер Вилхелм I.

Старата църква. Library of Congress

По това време е била една от най-красивите църкви в тогавашната провинция Бранденбург, с необикновено богат интериор, стъклописи и голяма мозайка, изобразяваща историята на Прусия.

Петдесет години по-късно, по време на Втората световна война, съюзнически бомбардировки над Берлин изравняват църквата със земята. Единствено частично разрушена остава кулата, като „кух зъб“, както се изразяват местните. Повредената камбанария е трябвало да бъде разрушена, за да се направи място за нов строеж, но берлинчани чрез протести успяват да спасят руините на църквата, интегрирайки ги с новата църква.

Tilemahos Efthimiadis/Flickr

Запазените руини днес остават като паметник напомнящ на ужасите на войната, както и като символ на решимостта на берлинчани да възстановят своя град след войната.

Новата осмоъгълна църква е построена между 1957 г. и 1963 г., успоредно на съществуващата все още кула. Църквата се състои от бетонни елементи тип пчелна пита, оборудвани с хиляди цветни стъклени панели.

Sean P Scott/Flickr

Най-значимата част от Мемориалната църква е т.нар. Мемориална зала, която се намира в оригинално запазената западна кула. В нея се намират няколко автентични църковни предмети, както и снимки на храма преди и след войната. Също така, там се намира и повредената статуя на Христос, която първоначално е стояла пред олтара на старата църква.

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Jeff Keyzer/Flickr
Двете кули. Norman Z/Flickr
Paul Kamblock/Flickr
Старата църква. Tina Monumentalia/Flickr
Новата църква. mararie/Flickr
Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s