Линиите в Наска: Великите геоглифи на Перу

Снимка: ancient-code.com

Геоглифите в Наска са древни линии, начертани на територията на пустинята Наска в Перу, на около 400 км от Лима. Смята се, че са създадени от цивилизацията Наска, която е била развита в периода  от 200 г.пр.н.е. докъм 600 г. Линиите варират от обикновени прави, триъгълници, спирали до много по-сложни и стилизирани рисунки на колибри, маймуна, птица, паяк и др. Най-големите достигат дължина 200 метра, а общата им площ е 500 квадратни километра.

Линиите се смятат за най-забележителната група геоглифи в света, и са без аналог по брой, размер и разнообразие. Концентрацията и съпоставянето на линиите, както и тяхната културна приемственост, доказва, че са били част от важна и дълготрайна дейност, с продължителност около 1000 години.

Археолозите винаги са били и все още са озадачени от предназначението на тези линии. Има много теории за тяхното предназначение.  При самото им откриване през 1920-те години, когато са наблюдавани само от земята, се предполага, че са някаква древна система за напояване. Водата е най-важният източник на живот в Андите. Животинският символизъм се среща често в Андите, също присъства и тук: паякът се смята, че носи дъжд, колибрито се свързва с плодородие, а маймуните се свързват с Амазония, където има изобилие от вода.

Друга много популярна теория е тази на Ерих фон Даникен, който смята, че линиите са дело на извънземни, които са ги ползвали като писти за кацане на космическите си кораби.

Най-новата теория предполага обаче, че линиите са използвани като пътеки, по които да минават ритуални процесии. Все още обаче няма категоричен и еднозначен отговор.

Тъй като древната цивилизация Наска е притежавала инженерните умения да се снабдяват с подземна вода, много хора са склонни да вярват именно в тази теория.

Информация: 1,2

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

2 Comments Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s