Каменната градина на Чандигар

Каменната градина на Чандигар е градина със скулптури, намираща се в първия планиран индийски град Чандигар. Известна е и като Каменната градина на Нек Чанд, държавен служител започнал строежа на градината тайно в свободното си време през 1957 г. Днес тя се простира на площ от 40 акра (161874.25 m²). Тя е изградена изцяло от промишлени и домашни отпадъци и изхвърлени ненужни вещи.

Намира се близо до езерото Сукхна. Градината включва площади свързани с пътеки, изкуствено създадени водопади и много скулптури, създадени от скрап, отпадъци, бутилки, чаши, керамични съдове и т.н

В свободното си време Чанд, който е работил по строежа на планирания град Чандигар, започва да събира материали от разрушените обекти около града. Той рециклира тези материали, като изпълнява собствената си визия на божественото царство Сукрани, а за място избира дефиле в близост до езерото Сукхна. Дефилето е било предназначено за опазване през 1902 г. и нищо не можело да се строи върху него. Работата на Чанд е била незаконна, но той успял да я укрие за цели 18 години, преди да бъде открита от властите през 1975 г.

Работата му е била в опасност от разрушаване, но общественото мнение надделяло. През 1976 г. парка е открит за публично ползване. На Чанд му е платена заплата, дадена му е титла („sub дивизионен инженер, Каменна градина“), и 50 работници, който да работят на пълно работно време в парка. Парка дори се появява на индийска марка през 1983 г. С помощта на правителството, Чанд успява да създаде центрове за събиране на отпадъци от града, особено на парцали и счупена керамика.

Когато Чанд напуснал страната, за да чете лекции през 1996 г., града оттегля финансирането си и вандали атакуват парка. Оттогава дружеството „Каменната градина“ поема администрирането и поддръжката на този уникален парк.

Градината се посещава от 5 хиляди души дневно и вече има повече от 12 милиона посетители от своето отваряне.

Вижте още: Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително

Източници:
Снимки: amusingplanet.com / Текст: wikipedia.org

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.