В пещера във Франция откриха най-старото неандерталско строителство на 176 000 години

Снимка: interez.sk

Дълбоко в една пещера в Югозападна Франция, отцепена от външния свят в продължение на хиляди години, изследователи откриха доказателства за ранно човешко строителство. Структурата, която откриват изследователите има пръстеновидна форма с частично оцелели стени, образувани от стотици парчета сталагмити , чиито проби показват, че са на поне 176 000 години. Това означава, че не съвременните хора са създали тази структура, а нашите неандерталски братовчеди. Откритията са публикувани в Nature.

Пещерата Брюникел е първоначално изследвана през 1990 г. , когато пещерняци пробиват входа, който е бил запечатан в продължение на хиляди години. Още от входа, те откриват следи от пещерни мечки, вече изчезнал вид, които са използвали пещерата за зимен сън. Техните отпечатъци, следи от нокти, кожи и хралупи, където са спели са отлично запазени по стените и пода.

Снимка: thehistoryblog.com / 3D модел на структурата. Големият пръстен е с големина 6.7 м., а по-малкият 2.2 метра.

Но малко по-навътре в пещерната система, на около 336 метра от входа, изследователите откриват нещо далеч по-интригуващо: поредица от пръстеновидни структури, полукръгове, и по-малки купчини всички построени с помощта на счупени парчета сталагмити. Дали това е природно образувание, или е нещо далеч по-интересно?

Със сигурност е второто. През 2013 г., изследователите, водени от Жак Жубер от Университета в Бордо, успяват да слязат в пещерата и да проучат обстойно структурите. Те правят 18 проби от района със стените и с помощта на различни научни техники, стигат до заключението, че тези пръстеновидни кръгове са на 176 000 години, плюс-минус 2 100 години.

Ранните неандерталци са единствените хора, живеещи в Европа, по времето, когато са били построени структурите, което прави разумно заключението, че именно те са строителите, а не мечките, както първоначално се е предполагало. Това заключение е подкрепено с откриването на овъглена кост, намерена в една от малките структури, която се предполага, че е на мечка или голямо тревопасно.

Снимка: iflscience.com

Това прави структурите  не само най-старите известни конструкции, преписвани на неандерталците, но също така и някои от най-ранните известни, направени от хоминиди.

Докато целта на структурите все още остава неизвестна, има някои предложения. Много от парчетата сталагмити са били изгорени, а има дори и доказателство за за наличието на огнище в пещерата. Това говори за ранни форми на модерно поведение, съществувало в неандерталското население по-рано, отколкото се смяташе досега. За да се изгради всичко това се изисква социална организация, контрол на огъня, както и проучване и експлоатация на пещерни системи.

Проучванията на пещерата продължават.

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.