Кодекс Гигас (Дяволската библия) – най-големият средновековен ръкопис

Кодекс Гигас, известен и като „Дяволската библия“, е най-големият и един от най-странните ръкописи в света. Толкова е голям, че за изработката му е била използвана телешка кожа от 160 животни и са необходими двама души, за да бъде повдигнат.

Със своите 92 см. дължина, 50 см. ширина, 22 см. дебелина и тегло от 74,8 кг. Кодекс Гигас е най-големият известен средновековен ръкопис. Книгата е съдържала 320 пергаментни листа, 11 от които са откъснати, причината за което вероятно е било съдържанието на липсващите страници. Кодексът е с дървена корица с подвързия от кожа с метални орнаменти.

Кодексът е създаден през 13 в. в един бенедиктински манастир в Чехия, а днес се съхранява в националната библиотека в Стокхолм. Кодекс Гигас е известен още и като Дяволската библия заради голямото изображение на дявол, нарисувано на една от страниците на кодекса, и заради легендата около неговото създаване.

Според легендата Кодекс Гигас е дело на монах, който нарушил монашеската си клетва, за което бил осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира.

За да избегне наказанието, монахът се зарекъл, че само за една нощ ще създаде книга, която ще съдържа цялото човешко познание. Към полунощ монахът осъзнал, че не ще може да изпълни обещанието си, поради което продал душата си на Дявола, който завършил ръкописа вместо него.

В знак на благодарност монахът изрисувал Дявола на една от страниците на кодекса.

 

Вижте още: Кодекс Серафинианус – Най-странната и мистериозна книга

Според National Geographic, ще отнеме на един човек, ако работи непрекъснато, ден и нощ, пет години, за да пресъздаде съдържанието на Кодекс Гигас на ръка (с изключение на илюстрациите). Ето защо, реалистично, би отнело най-малко 25 години на един човек да създаде кодекса от нулата. И все пак, през цялото време, текста запазва невероятна еднаквост от началото до края.

Кодекс Гигас съдържа латинския превод на Библията (Вулгата) от Св. Йероним Блаженни с изключение на книгите „Деяния на Апостолите“ и „Откровение на Йоан“. В кодекса са поместени още енциклопедията „Етимология“ на Исидор Севилски, „Юдейска археология“ от Йосиф Флавий, „Чешка хроника“ от Козма Пражки, различни трактати, посветени на историята, етимологията и физиологията, календар с кондика на манастира в Подлажице, както и магически формули, екзорсистки заклинания и други местни поверия.

Ръкописът е написан изцяло на латински език. Почеркът, с който са изписани страниците, е абсолютно еднообразен в цялата книга. Страниците на ръкописа са украсени с илюстрации и орнаменти в синьо, червено, зелено и жълто. А на 290-та страница се намира уникалната 50-сантиметрова рисунка на дявола.

Оригиналният ръкопис вече не се показва на широката публика. Затова единственият начин да го разгледате е онлайн. Вижте ръкописа ТУК.

Ако темата Ви е интересна, вижте още: Ръкописът на Войнич – обобщение и линк за теглене

Използвани снимки: Wikimedia
Информация: Wikipedia | National Library of Sweden

Радослав Сидеров | Facebook | Twitter
Сетланс (България) във Facebook

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.