15 интересни съвпадения, които ще ви изумят

В тази статия ще се запознаете с няколко исторически съвпадения от различни етапи в миналото, които изглеждат твърде странни, за да бъдат истина.

Томас Джеферсън и Джон Адамс

1. Бащите-основатели на САЩ Томас Джеферсън (ляво) и Джон Адамс (дясно), известни близки приятели и горчиви съперници в преплетените си политически кариери, умират на един и същ ден – 4 юли 1826 година – на 50-тата годишнина от американската независимост, на която двамата са главни архитекти.

В около 18:00 часа на този съдбовен ден, последните думи на Адамс включват неговия добър приятел и съперник: „Томас Джеферсън оцелява“, не знаейки, че Джеферсън умира само няколко часа по-рано.

Титаник

2. Като стюардеса и медицинска сестра, тя е била на борда на лайнера Олимпик, когато се сблъсква с военния кораб „Хоук“; тя е била на борда на известния кораб Британик, когато бива ударен от мина в морето, и тя е била на борда на Титаник (на снимката), когато известният кораб се удря в айсберга, който слага край на „непотопяемият кораб“.

Тя е Вайълет Джесъп и тя оцелява при всичките три катастрофи. В зависимост от гледната точка, Вайълет Джесъп е или най-голямата късметлийка, или най-големият карък.

Едуин и Робърт Тод

3. Година преди Джон Уилкс Бут да убие Ейбрахам Линкълн (според официалната теория), неговият брат Едуин (ляво), спасява живота на сина на Линкълн, Робърт Тод (дясно), когато последният е на път да падне върху железопътните линии във Вашингтон, окръг Колумбия.

4. Южноафриканският астроном Дани дю Тоа изнася лекция за това как смъртта може да удари всеки, по всяко време. В края на лекцията си, дю Тоа лапнал едно ментово бонбонче. То се е плъзнало в задната част на гърлото му, което го задавя и умира на място.

5. Един мъж решава да отмъсти за самоубийството на сестра си, като убие виновника. Хари Зигланд ухажвал момичето, но в последствие разбива сърцето и. Това я кара да сложи край на живота си. Братът стреля по Зигланд и той пада на земята. Вярвайки, че е свършил задачата си, братът се застрелва със същото оръжие и умира на място.

Оказва се, че куршумът предназначен за Зигланд не го удря, а се забива в дървото зад него.

Три години по-късно, Зигланд работил на същото място със задачата да изравни със земята това пространство използвайки динамит за дървото. Експлозията изпратила куршума директно в него и той умира на място.

6. Първата световна война започва с убийството на Франц Фердинанд – ерцхерцог на Австрия. Регистрационният номер на автомобила, с който Фердинанд се е предвижвал към момента на смъртта си е бил AIII 118. Първата световна война официално приключва на Деня на примирието: 11/11/18.

Трафалгар и Кармания

7. В началото на Първата световна война, британската армия превръща пътническия кораб Кармания (дясно) в боен. За да избегне вражески огън, те го дегизират като немския кораб Трафалгар (ляво). През 1914 г., Кармания устройва засада на немски кораб, който потъва до брега на Бразилия. Потъналият кораб е бил истинският Трафалгар, който е бил маскиран, за да изглежда като британската Кармания.

Хувър Дам

8. Първият работник, който умира по време на строежа на язовирната стена Хувър Дам бил Дж.Г.Тиърни на 20-ти декември 1922 г. Последният човек, който умира по време на грандиозния проект бил неговият син Патрик Тиърни, също на 20-ти декември 1935 г.

Джак Фрост

9. През 1920 г. американската детска авторка Ан Париш била в Париж, заедно със съпруга си. Докато се разхождали и разглеждали местните книжарници, Ан попаднала на любимата си детска книжка „Джак Фрост и други истории“. Подавайки книгата на съпруга си, тя му разказала колко много обичала тази книжка, когато била малка.

Той отворил първата страница и двамата останали изумени. Там пишело: „Ан Париш, 209 N. Weber Street, Колорадо Спрингс, Колорадо“. Да, това било нейната книжка от детството. Бог знае, как тази книжка се е озовала в Париж, но съвпадението е удивително.

10. На 13 февруари 1746 г., един французин на име Жан Мари Дю Бари е екзекутиран за убийството на баща си. Точно 100 години по-късно – към този ден, мъж на име Жан Мари Дю Бари бива екзекутиран. Неговото престъпление? Отцеубийство.

Снимка: drbillsukala.com.au

11. През 2003 г. Дороти Флетчър (от Ливърпул) летяла заедно с дъщеря си към Флорида. Тогава 67-годишната баба претърпяла сърдечен удар. Чист късмет е, по време на полет да има какъвто и да било лекар, но все пак стюардесата тревожно извикала: „Има ли лекар на борда?“. За секунди на помощ се притекли 15 кардиолози. Те пътували за конференция на сърдечно-съдовите заболявания. След като се погрижили за Дороти, тя успяла да отиде на време на сватбата на дъщеря си.

Снимка: noaanews.noaa.gov

12. Мълния убила човек, докато си стоял в двора в Таранто, Италия. Тридесет години по-късно, неговият син стоял на същото място, когато бива ударен и убит от мълния. През 1949 г., внукът на този човек става третият мъж убит от мълния на абсолютно същото място в двора.

Снимка: wikimedia.org

13. Трима мъже били обесени в Greenberry Hill, Лондон през 1911 година, за убийството на Сър Едмънд Бери. Имената на тримата обесени били : Green, Berry и Hill.

Снимка: brainjet.com

14. През 1994 година, двама близнаци решили в последният момент да тръгнат един към друг, за да си оставят коледните подаръци. Двамата близнаци направили катастрофа един с друг, и в крайна сметка прекарали Коледа в болницата. По стечение на обстоятелствата, баща им бил в същата болница, възстановявайки се от операция.

Снимка: dailymail.co.uk

15. През 2006 година, рибарят Марк Андерсън излиза на лов с лодката „Copious“, когато открива 92-годишно писмо в бутилка, което му осигурява сигурно място в Световните рекорди на Гинес за най-старото писмо в бутилка откривано някога.

Той не преставал да се хвали пред приятеля си Андрю Лийпър, като дори сравнявал късмета си с „печалба от лотарията“. Това започнало да дразни всичките му приятели и специално Андрю.

Докато управлявал същата лодка покрай бреговете на Шотландия през 2012 г., Андрю открива бутилка с писмо. Писмото било на 98 години, което значи, че Андрю побеждава рекорда на приятеля си.

Заглавна снимка: quotefancy.com
 Снимки и текст: historydaily;
wikipedia; telegraph; brainjet

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s