В Тексас ще строят криогенно „безсмъртно село“, което ще е дом на 50 хиляди замразени човешки тела

 

Снимка: dailymail.co.uk

Идеята за криогенно запазване не е нова. С това се занимава криониката – наука за нискотемпературното запазване на хора и животни, чийто живот не може да бъде поддържан от съвременната медицина, с надеждата, че в бъдеще ще бъде възможно лечението и съживяването им.

Виждали сме в много научнофантастични филми как се замразяват хора и след хиляди години биват събудени, но въпросът е – практически възможно ли е да се замрази човешко същество и да се върне към живота след определен период от години?

Нов проект има за цел да направи точно това и скоро може да видим огромен център за криоконсервация в малкия град Комфорт в Тексас, САЩ.

Така нареченият „Времеви кораб“, вече обявен за „Меката на криогениката“, ще има капацитет за настаняване на 50 хиляди замразени човешки тела. Съоръжението, проектирано от архитекта Stephen Valentine, ще бъде устойчиво на всякакви бедствия – от терористично нападение, та чак до промяна в морското равнище.

„Освен криоконсервираните пациенти, във времевият кораб ще се пазят ДНК и тъканни проби, а тяхната безопасност и сигурност срещу всички видове заплахи, както природни, така и предизвикани от човека, ще се поддържат в продължение на стотици години“, пише на сайта на проекта.

Тук виждаме „свещената геометрия“ на времевият кораб. / Снимка: dailymail.co.uk

Сградата на времевия кораб ще бъде обградена от високи стени и заобиколена от обширна площ земя. Освен жилищните общежития, ще има и изследователски лаборатории, библиотеки и дори земеделски център. Съоръжението ще има собствено захранване.

Освен замразените пациенти, в криогенното село ще се съхраняват човешки органи, биологичен материал, клетки и тъканни проби, както и ДНК на изчезващи видове.

Според официалният сайт, амбициозните планове на проекта са за извеждане на хора в бъдещето, откъдето идва и името на селото „Времеви кораб“, което се казва, че ще е в състояние да издържи векове.

Снимка: timeship.org

Всичко звучи много впечатляващо, но на какъв етап е криогениката в момента? В момента учените не са в състояние да замразят човек и след това да го върнат към живот. Въпреки това, неотдавнашно постижение на изследователите, които успяха да съживят крионично замразен заешки мозък, дава надежди за по-нататъшен напредък в тази област.

„Според изследователите на мозъка „почти-перфектно, дългосрочно структурно запазване на непокътнат мозък е постижимо“, съобщава Daily Mail.

Докато целта на криониката е замразяването на болни или умиращи хора с цел да бъдат излекувани в бъдеще, когато технологиите ще бъдат по-напреднали, очевидно е, че някои хора ще искат да се възползват от тази наука, за да живеят вечно. Има ли нужда да казваме, че това ще бъде достъпно само за най-богатите индивиди?

Какво мислите за цялата концепция? Бихте ли замразили себе си в продължение на няколко века, за да се събудите в бъдещето?

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s