Чернобил може да бъде превърнат в соларна ферма

 

4500Три десетилетия след евакуацията на повече от 350 хиляди души, части от зоната на изключване в Чернобил могат да бъдат използвани отново. Зоната, която бавно бива поглъщана от природата и дивите животни, може да бъде превърната в нов парк за соларна и възобновяема енергия, ако министерството получи достатъчно финансиране.

Районът е евакуиран, когато реактора избухва и разпръсква радиоактивни пари в атмосферата. Близо 2 600 км², колкото размера на Люксембург, са изоставени и досега. Когато хората напуснали мястото, дивата природа е решила да си го върне. Едно скорошно проучване на животните в зоната на изключване установява, че диви коне, свине и дори вълци процъфтяват в отсъствието на човека.

След 30 години, събирането на слънчева енергия изглежда като една от малкото индустрии, които биха могли да се развиват в рамките на зоната на изключване. Връщането на хората в района е малко вероятно в скоро време, като се има предвид, че земята не може да се обработва, заради опасно високите нива на радиация. Въпреки това, туризма процъфтява и все повече хора имат желание да посетят града.

Правителството активно търси инвеститори за подпомагане на финансирането на проекта, който, според Гардиън, включва конвертиране на 6000 хектара за производство на възобновяема енергия, включително производство на биогаз и събиране на слънчева енергия.

„Района на Чернобил има наистина добър потенциал за възобновяема енергия“, казва Остап Семерак, министър на околната среда на Украйна, пред Блумбърг. „Ние вече имаме електропроводи за високо напрежение, които преди това са били използвани от ядрените централи, земята е много евтина и имаме много хора, обучени да работят в електроцентрали.“

Освен потенциала за възобновяема енергия, която предоставя района на Чернобил, има още три причини да се започне този проект възможно най-скоро.
1. Правителството е под нарастващ натиск да направи нещо със запустялата земя.
2. Правителството има желание да намали зависимостта на Украйна от Русия, която все още продава огромни количества природен газ.
3. След събитията в Крим, украинското правителство, разбираемо, е възможно да търси начини да се сближи повече със Западна Европа, която се стреми към възобновяема енергия, за разлика от Русия.

Европейската банка за възстановяване и развитие обмисля да отпусне заем за изграждането на проекта за възобновяема енергия и би участвала дотогава,  докато има осъществими инвестиционни предложения и всички въпроси за околната среда и рисковете удовлетворяват банката, казва говорителя на ЕБВР. Банката вече е отпуснала повече от 500 милиона долара за изграждането на голям „саркофаг“ от неръждаема стомана над разрушения реактор, който ще остане опасен в продължение на хиляди години.

Същевременно на границата на Беларус, на 30 км от Чернобил, се строи 22.3 MW фотоволтаична централа. 60% от радиоактивните отпадъци на Чернобил са паднали именно в Беларус. Фотоволтаичната централа се строи в тази област, която е най-близо до Чернобил и земята не е подходяща за нищо друго.

Информация: theguardian

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.