Вижте кои астрономически събития ни очакват до края на 2016 г.

Бавно и полека годината върви към своя край, но небето все още има какво да ни предложи. Вижте кои астрономически явления можете да наблюдавате до края на 2016 година:

От 17 юли можем да наблюдаваме един от най-впечатляващите метеоритни потоци – Персеидите. Те продължават до 24 август, като максимумът на метеоритния поток е на 12 август. Имате време да си намерите приятно място извън града, за да наблюдавате звездното небе.

На 18 август в нощното небе ще наблюдаваме пълна луна, наречена Есетрова Луна заради рибата, която се лови през този месец.

На 23 и 24 август ще откриете “небесна линия”, в която се подреждат Марс, Сатурн и звездата Антарес. Космическото трио ще сформира вертикална линия ниско във вечерното небе на югозапад, която лесно ще може да бъде наблюдавана с бинокъл, прогнозира “Нешънъл джиографик”.

Две от най-ярките небесни тела – Венера и Юпитер, ще се появят близо един до друг около 27 август. Дори жителите на градовете ще имат възможност да ги наблюдават.

Хората, живеещи в централната част на Африка, ще имат възможност да наблюдават годишното слънчево затъмнение на 1 септември. То няма да е пълно, като около Луната, стояща пред Слънцето, ще остане обръч светлина.

Нептун влиза в противостояние на Слънцето на 2 септември според календара на НАСА. По същото време в нощното небе ясно ще се виждат Венера и звездата Антарес.

На 16 септември ще наблюдаваме най-известното пълнолуние, характерно с оранжевата Жетварска Луна. Същата нощ над Африка, Европа и Азия ще наблюдават частично лунно затъмнение.

На 7 октомври ще наблюдаваме пика на метеоритния дъжд Дракониди. За щастие на много любители на звездите, това ще се случи по-скоро рано вечерта, отколкото на зазоряване.

На 15 октомври ще се наблюдава пълнолуние, наречено Луната на ловеца. Тази година тя е и Суперлуна, тъй като Уран влиза същата нощ в противостояние на Слънцето. Намаляващата Луна ще отстъпи място на метеоритния дъжд Ориониди на 21 и 22 октомври.

На 30 октомври ще наблюдаваме много специална Черна Луна, която е точно една нощ преди празника Хелоуин. Името няма нищо общо с нарастването на Луната, по-скоро означава второ новолуние в рамките на един календарен месец.

Метеоритният поток Тауриди, наречен така на съзвездието Телец, ще достигне пика си в южното полукълбо на 4 и 5 ноември. В северното кулминацията му е на 11 и 12 ноември.

Пълнолунието за ноември е наречено Луната на бобъра. Пикът ѝ е на 14 ноември като Суперлуна, което означава, че тя е близко до Земята в своята орбита.

През нощта на 17 срещу 18 ноември може да наблюдавате Леонидите. Метеоритният дъжд пада всяка година на земята при преминаването на кометата Темпъл-Тътъл.

Метеоритният дъжд Урсиди обикновено е около зимното слънцестоене. През 2016 г. той ще бъде наблюдаван между 17 и 26 декември. Пикът е на 22 декември.

Метеорният дъжд Джеминиди, който често е най-яркият за годината, ще достигне пика си на 13 декември. За тази година прогнозата обаче е за лоша видимост, тъй като пълнолунието за декември ще бъде в същата нощ. Това ще бъде и поредната Суперлуна за годината.

Зимното слънцестоене се пада на 21 декември 2016 г. Тогава започва дългият път на издигане на Слънцето на небето в северното полукълбо към най-високата му точка през лятото.

Снимка: space.com
Източник: 24chasa

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Future Health каза:

    Не успях да наблюдавам Персеидите, задари лошото време и защото беше неочаквано студено, имам надежда за тази вечер, дано няма много облаци!

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s