10 начина, по които растенията си приличат удивително много с животните

Снимка: keystone-foundation.org

Растенията и животните се различават значително, затова и са две различни царства. С всеки ден обаче учените установяват все по-интересни факти за растенията и голямата прилика, която имат с животните. Швейцария, дори промени конституцията си, преди няколко години, за да осигури достойнство на растенията и прие закон, гарантиращ правата на всички живи същества. Вижте тези 10 прилики, които доближават растенията повече до животните.

10. Растенията могат да „виждат“

Снимка: toptenz.net

За да видим света очевидно не са ни нужни чифт очи. Растенията са развили способността да виждат светлинните вълни чрез използване на специални светлинни рецептори, които са развивали в продължение на хиляди години. Тези светлинни рецептори се настройват според дължината на вълните, като по този начин откриват местоположението на слънцето в небето. Два типа рецептори преобладават в растителните видове: фитохроми и фототрофини. И двата се намират точно под клетъчните мембрани на растенията. Фитохромите са чувствителни към червения спектър на светлината, което позволява на растенията да знаят, кога слънцето залязва. Фототрофините са чувствителни към синия спектър на светлината, което позволява на растенията да намерят най-доброто време за максимизиране на фотосинтезата през деня.

Тази зрителна острота не може да бъде толкова фина като нашата, но растенията не са мобилни като нас. Те не се нуждаят от нея.

9. Растенията имат обоняние

Снимка: toptenz.net

Растенията могат да усещат миризми, когато наистина им се наложи. В действителност, тяхното обоняние не е толкова различно от нашето. Мирисът включва улавяне на освободени летливи химикали във въздуха чрез носа или други обонятелни органи. Учените са потвърдили, че нашите растителни приятели наистина могат да обработват летливи химикали, разбира се без ноздри. Това свойство дори може да им помогне да различат приятел от враг. Например, кукувичата прежда е паразитно растение, което не може да живее самостоятелно. Поради тази причина то си търси други растения, от които да изсмуква нужните му хранителни вещества. Но, как избира подходящо приемно растение? Чрез мирис. Кукувичата прежда улавя летливите химикали, отделяни от потенциални източници на хранителни вещества и определя кое растение е по-силно пред останалите.

Чрез експеримент е установено, че кукувичата прежда предпочита да се прихване към домат, отколото към пшеница – само чрез аромата. И друг пример за мирис. Плодовете синхронизират процеса на узряване на базата на най-узрелите плодове. Най-узрелите плодове изпращат летливи химикали във въздуха, които се изкачват към по-малко узрелите, в резултат на което всички узряват заедно с приблизително същата скорост.

Растенията могат да усещат миризми, както и ние. Това им помога да се справят с дивата природа. Разбира се, тяхната способност е далеч от нашата, но определено това им помага да оцеляват в природата.

8. Растенията могат да чуват

Снимка: toptenz.net

Въпреки че растенията нямат уши, те също могат да чуват. Учените вярват, че растенията улавят звук чрез специализирани протеини, наречени механорецептори, които се намират в клетъчните мембрани, които отговарят на въздушното налягане. Звуковите вълни предизвикват листата на растенията да вибрират и по този начин тези протеини изпращат сигнал към останалата част на растението. Изследователи от Университета на Мисури са открили, че синапа (растението, от което се прави горчица) може действително да чуе звука, който издават гъсениците при изяждането на листата му.

За да го докажат, учените са направили записи на гризящите звуци, които издават гъсениците, както и други звуци, като чифтосване на насекоми и вятър. Те са възпроизвели записите, за да открият дали растението ще отговори само на звука от гризене. Растенията са познали звука и са реагирали по същия начин, както биха реагирали в дивата природа. Този отговор доказва, че растенията могат да чуват. И в случай, че се чудите дали растенията предпочитат Моцарт пред Бетовен – изследователите са открили, че простите тонове са по-здравословни за растенията, отколкото сложните, като класическата музика.

7. Растенията имат чувства

Снимка: toptenz.net

Растенията, както животните, също имат чувства. Те са сред най-чувствителните същества, които можете да срещнете. Знаете ли, че миризмата от прясно окосена трева е сигнал, че растението „плаче от болка“, докато възстановява порязванията си? Изследователи от Университета в Бон, Германия са научили, че растенията, които биват рязани или наранени по някакъв начин отделят газове. Тъй като тези газове не са видими за човешкото око, са използвани микрофони с лазерно задвиждане, за да уловят и най-чувствителните вълни, произвеждани от освобождаването на газ.

Както вече споменахме, правителството на Швейцария прие закон за защита на растенията от ненужна болка и страдание, чрез разширяване на правата им. По този начин всяко растение получава достойнство и свобода, като всяко животно. Въпреки че много хора приемат закона като шега, бъдете сигурни, че швейцарското правителство наистина вярва, че растенията чувстват болка, когато биват наранени. Наказание очаква всеки, който се опита да оспори това твърдение.

6. Растенията могат да „говорят“

Снимка: ted.com

Растенията могат доста да бърборят. Разбира се, те не могат да издават звуци, както повечето животни, но могат да изпращат сигнали към останалите растения, когато това е необходимо за тяхното оцеляване. Въпреки, че не могат да са елегантни, като шекспиров монолог (което може би е по-добре), изследователи са потвърдили, че растенията наистина комуникират помежду си. Този процес не е по-различен от животните в дивата природа, които изпращат звукови вълни за помощ или предупреждение за опасност. Например, когато един клен бъде нападнат от буболечки, той освобождава феромони във въздуха, които се качват към съседните клонове и така могат по-добре да разработят стратегия за отбрана.

В някои случаи, растенията не само изпращат сигнали към други растения от същия вид, но и изпращат викове за помощ към насекоми. Когато например, гъсеници нападнат листата им, растенията изпращат летливи химикали към по-големи хищни насекоми (като водни кончета), които идват да се погрижат за проблема. Чист бизнес.

Растенията могат да говорят. Те крещят, когато са в беда или изпращат сигнали за опасност към други растения. Те са като животните, които оцеляват в дивата природа по същия начин.

5. Растенията имат памет

Снимка: 2il.org

Внимавайте какво казвате на вашите растения, защото те ще го запомнят за дълго време. Изследователя Моника Галиано работи с растителни видове, наречени срамежлива мимоза, растение, което много прилича на папрат. Когато растението бъде докоснато, то свива листата си навътре. Галиано докосва мимозата няколко пъти на всеки пет до шест секунди, като по този начин кара растението да свива листата си. С течение на времето, тя осъзнава, че мимозата спира да свива всички листа. Оказва се, че мимозата е запомнила, че тези докосвания не причиняват вреда и няма нужда да прибира листата си.

За да потвърди хипотезата си, Галиано разтърсва цялото растение, вместо само едно листо. Всички листа се прибират навътре. Галиано разтърсва отново цялото растение и нищо. Тя продължава да разтърсва мимозата седмица и месец по-късно. И все пак, мимозата помни, че това не води до никаква вреда и не се притеснява да свива листата си. Това поведение е подобно на това, което бихме очаквали от животно в дивата природа, което помни кое е опасно и кое може да бъде игнорирано.

4. Растенията имат чувство за семейство

Снимка: toptenz.net

Растенията са семейно-ориентирани. Ако можеха да работят с камери, Фейсбук щеше да е пълен със снимки на растения и техните семейства, които се припичат на слънце и убиват злонамерени наскоми. Разбира се, трудно е да се определи родословното дърво на едно растение, но учените смятат, че растенията, които живеят в непосредствена близост са склонни да бъдат част от едно и също „семейство“.

Например, Impatiens pallida е растителен вид, който живее със своите роднини. Този вид расте бързо в съревнование с другите растения около него и често ги оставя без слънчева светлина, като расте над тях. Интересното е, че единствено не засенчва другите растения от рода Impatiens pallida. Impatiens pallida не се конкурира с друго растение от собствения си вид. Ако се намират едно до друго, те умишлено си разпределят светлината, за да се избегне кражба.

По-високите стъбла и по-дълбоките корени са за предпочитане пред по-големите листа, които могат непреднамерено да оставят друго растение от рода Impatiens pallida без необходимата слънчева светлина. Учените са наблюдавали това поведение и при други растения. Те също вярват, че растенията познават семейството си чрез сложните коренови системи.

3. Растенията се грижат за техните общности

Снимка: veeriku.tartu.ee

Растенията се грижат не само за семейството си. Ако едно растение споделя един и същи вид с друго, то те взаимно си помагат, стига да са се погрижили за техните близки първо, разбира се. Да вземем, например, акациевите дървета. Тези дървета ще помогнат на собствения си вид, когато бъдат нападнати от диви животни търсещи храна. Това дърво, което е било нападнато първо, започва да произвежда танин, за да се защити от животните, като същевременно изпраща аромат във въздуха, с който предупреждава другите акациеви дървета да направят същото. По такъв начин акациевите дървета се грижат едно за друго в дивата природа. Това е акт на алтруизъм към останалите членове на вида, които споделят един и същ житейски опит и желание да се предпазят от подобни хищници.

Кленовите дървета правят същото. Когато бъдат нападнати, те изпращат предупреждение до другите кленови дървета, които пък на свой ред променят химията си, за да се справят с хищниците. Растенията се държат заедно. Те знаят, че живота е тежък и взаимната помощ ги спасява.

2. Растенията могат да се защитават в дивата природа

Снимка: yourhomewizards.com

За едни растенията могат да бъдат красиви, но за други са най-зловещите същества на планетата. Въпреки че очевидно растенията не могат да мръднат от мястото си, те са склонни да нападат и да се борят, когато е необходимо.

Например, когато женските зелеви пеперуди снасят яйцата си върху брюкселското зеле, те използват малки порции лепило. Това лепило обаче бива засечено от зелето и то променя химията си, за да привлече женските паразитни оси, които ще противодействат на пеперудите.

За всяка една самоотбранителна мярка, растенията използват зрение, обоняние, допир и звук. Така разбират кога са под атака и как да противодействат ефективно на атаката. Растенията, както и животните, правят всичко възможно, за да оцелеят.

1. Растенията имат „мозък“ и подобни на човешките гени

Снимка: toptenz.net

Не сте предполагали, че растенията могат да имат мозък. Но учените откриват, че липсата на сиво вещество не означава непременно, че растенията нямат начин за клетъчна комуникация, както и за съхранение и обработване на информация в клетките. Чарлз Дарвин, бащата на еволюционната теория, е вярвал в корено-мозъчната хипотеза, която предполага, че върха на корена, меристема на растението, се държи като мозък на растението, както се случва при по-нисшите животни. Други функции засягащи клетките се регулират от гени, доста сходни на тези открити в човешката ДНК.

Например, Д-р Даниел Шамовиц, директор на центъра за растителни био-науки в Университета на Тел Авив, открива група от гени, които растенията използват за измерване на светлина или тъмнина. Същият ген е открит в човека, като и в двата организма служи за регулиране на циркадианния ритъм. Растенията, също както хората, произвеждат невротрансмитери като допамин и серотонин.

Реалността: растенията са умни същества, така че не ги отписвайте толкова бързо. В края на краищата, ще искате да бъдете на тяхна страна, когато се надигнат и станат доминиращ вид, както прогнозира М. Найт Шаямалан във филма „Явлението“.

Източник: toptenz.net

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.