Науката за разкаянието: какво разкрива то за личността?

Снимка: huffingtonpost

Много често, когато разглеждаме стари фотоалбуми или си говорим със стари приятели, си спомняме за едно време и ни връхлита буря от смесени емоции за добрите и лошите времена. Разбира се, някои от по-трогателните моменти се открояват в нас – може би моменти, в които сме били на кръстопът в живота си и е трябвало да направим голям избор?

Всеки от нас е бил в такова положение, в което трябва да вземе голямо решение за живота си, но никой не знае какво ще се случи в бъдеще, затова често стигаме до взимане на решение, което по-късно, поглеждайки назад разбираме, че е било лошо.

Днес, проучване направено от Университета на Илинойс показва, че точно в тези моменти – в които изпитваме разкаяние – ние разкриваме някои от най-дълбоките тайни на психиката ни.

След задълбочено проучване на съжалението, Нийл Ройз и Ейми Съмървил направили едно невероятно откритие. Те заключават, че най-големите ни угризения могат да разкрият къде лежи най-големият ни потенциал.

Съжалението като емоция

Снимка: goodhousekeeping

Ройз и Съмървил са започнали чрез наблюдение върху усещането за съжаление, като цяло и се опитали да разберат как тези, които го чувстват го възприемат. Провеждайки изследването, те очаквали да видят съжалението, като негативна емоция, но били учудени да открият смесени положителни и отрицателни асоциации, свързани с него. В действителност, хората обикновено виждат разкаянието в положителна светлина.

Ройз обяснява: „Разкаянието е като знаме, което се издига.“ По същество, то помага на хората да взимат по-добри решения в бъдеще, по един много по-добър от отрицателните емоции начин. Така, хората приписват много заслуги и оценяват високо разкаянието.

Въпреки това, те все още признават, че разкаянието, като чувство е лошо за тези, които го изпитват, „то означава грешка в личен избор…следователно, самообвинението е компонент на съжалението.“ От друга страна пък, разкаянието е тази горчива смес от емоции, която ни дава мотивация да предприемем коригиращи мерки, за да взимаме по-добри решения занапред.

Защо хората имат угризения?

Снимка: aboutmybrain

Важно е да се разпознаят различните тригъри за разкаяние – на първо място, важно е да осъзнаем дали е разкаяние, заради взето решение, или разкаяние за непредприето действие. И в двата случая, ние чувстваме разкаяние за решението, което в крайна сметка сме взели, но проучванията показват, че съжалението за непредприето действие продължава по-дълго и е по-силно.

Това е така, защото чувството, че ако бяхме постъпили по определен начин, щяхме да имаме тези и тези блага, е безгранично. От друга страна, когато съжаляваме за вече взето решение, ние можем само да си представим за резултата, ако не бяхме направили този избор – това е по-кратко и не толкова силно изживяване.

Изследователите разглеждали предишни изследвания установили, че шестте основни причини за разкаяние при американците са (в низходящ ред): образование, кариера, връзки, родителство, самоусъвършенстване и отдих.

Доста вероятно е, че именно тези шест причини са начело в класацията, защото всички те имат доста съществено значение и влияние в нашия живот – решенията, свързани с тях, са широкообхватни и могат да доведат до съществени промени в живота ни. Образованието, например, влияе върху възможностите ни за работа, социалните кръгове и т.н. Въпреки това, остава въпросът, защо се оплакваме за определени решения, а за други не? Освен това, какво може чувството на съжаление да разкрие за нас?

Разкриване на съжалението

Снимка: thinglink

Един от водещите изследователи, обяснява, защо някои ситуации са по-склонни да произведат чувства на разкаяние, когато погледнем назад към тях: „Добре възприетата възможност в живота, поражда по-силно съжаление.“ Или с други думи, колкото по-голяма е пропуснатата възможност, толкова по-силно е разкаянието. Веднъж направена, връзката между съжалението и възприетата възможност дава ясен поглед върху прозрението, което може да получи отделната личност.

Това чувство на съжаление, е по същество едно психологическо побутване към заложен потенциал. Ройз и Съмървил обясняват, че: „Възможността поражда съжаление.“ И връщайки се назад към тези съжаления е отражение на къде в живота, хората виждат възможност – къде виждат възможност за израстване и промяна.

Когато почувствате, че получавате пристъп на съжаление за минало решение, разгледайте го, като начин на мозъка да открие на какво сте способни, и използвайте тази информация за в бъдеще, за да достигнете до нови висоти.

Информация:
huffingtonpost.com
insight.kellogg.northwestern.edu
ncbi.nlm.nih.gov

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.