Кости от Антикитера могат да разкрият повече за античното мореплаване

Снимка: the-news-daily.com
Снимка: the-news-daily.com

Кости от корабокрушение преди 2000 години край гръцкия остров Антикитера се очаква да разкрият повече за трагедията. Те също така ще хвърлят светлина върху античните мореплавателни традиции, обясниха от гръцкото министерство на културата, цитирани от „Ройтерс“.

Открити през 1900г., от останките до момента са извадени множество предмети, включително мистериозен уред, за който се смята, че е „астрономичен калкулатор“. През юни изследователи обясниха, че той може да е служил като машина за предсказване на бъдещето.

Частите от череп и други кости, открити сред парчета керамика по време на разкопките, са били на човек, който е бил на кораба, когато е потънал, обясниха от министерството. Тяхното положение спрямо други находки показват, че корабът е потънал много бързо.

Снимка: voanews.com
Снимка: voanews.com

Очаква се ДНК изследването да покаже възрастта и пола на човека. Ако се окаже, че това е жена, това ще значи, че товарният кораб е превозвал и пътници, казва Ангелики Симоси, оглавяваща дирекцията за подводни антики към министерството на културата на Гърция. ДНК изследванията ще са готови този месец.

По време на първите разкопки през 1900-1901 и 1976 г. бяха открити скелети на петима души, включително и на една жена.

На кораба е намерен и уред, който се е използвал, за да се измерва морската дълбочина Подобен уред е намерен и при разкопките през 1900-1901 г.

Снимка: voanews.com
Снимка: voanews.com

Според Симоси последните разкопки, извършени на 52 метра дълбочина съвместно от океаноложкия институт „Уудс Хол“ и министерството на културата, биха могли да разкрият много повече.

„До мястото е много трудно да се достигне, а условията са много тежки“, казва тя. „Постоянно излизат нови находки от мястото на корабокрушението и вярвам, че това е само началото“.

Източник: Дневник

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.