Хералдическата лилия: Какво означава и каква е нейната история?

Снимка: mushroomstone.com
Снимка: mushroomstone.com

Fleur-de-lis, (от френски: лилия) е древен символ, който отдавна се свързва с френските кралски особи. Това изображение на лилия или лотос е често срещано по целия свят. Това, което прави от лилията символ, е как е била използвана в различни контексти. Представлявала е мир, война, религия, политика, кралски особи и още.

Символ на лилията върху 2000-годишна индийска монета. Снимка: Pinterest
Символ на лилията върху 2000-годишна индийска монета. Снимка: Pinterest

Например, Жана д’Арк е носила бяло знаме върху което е бил изобразен Бог, който благославя френския кралски герб, лилията, когато е водила френските войски към победа над англичаните. Католическата църква е използвала емблемата fleur-de-lis в продължение на много години. Лилията е символ на Светата Троица, и е емблема на Дева Мария.

Многобройни военни единици използват този символ, заради приликата му с острие, за да покажат бойна сила и мощ.

Защо fleur-de-lis – лилията е символ на кралските особи?

Символът на лилията се използва спорадично във вавилонската, индийската, египетската и римската архитектура, но е най-известна, заради употребата и от френските кралски особи и Църквата.

Катедралната базилика „Сен Дени“. Снимка: cognacetcigars
Катедралната базилика „Сен Дени“. Снимка: cognacetcigars

Символичният произход на лилията с френските монарси, може би произтича от лилията използвана за кръщението на крал Хлодвиг I.

Една стара легенда разказва, че златна лилия е дадена на Хлодвиг, крал на Франките (466-511) при неговото кръщение, от ангел или дори Дева Мария. Казва се, че лилията се ражда от сълзите, които пролива Ева, когато напуска рая. Лилията е символ на пречистването му при приемането на християнството.

Според друга легенда, Хлодвиг приема символа, когато водни лилии му показват как безопасно да пресече река и да успее да победи в битка.

Карл Велики / Снимка: history.com

Символът се разглежда като знак на чистота още от древността. Римокатолическата църква приема символа на лилията да представлява Богородица. Когато папа Лъв III коронова Карл Велики за император през 800 г., той го представя пред народа със синьо знаме върху което стои златна лилия.

Символът по-късно е приет от много европейски благороднически фамилии, най-вече от френската монархия, за да се установи връзка с Църквата.

В 12 век, или крал Луи VI, или крал Луи VII става първия френски монарх, който използва символа fleur-de-lis на щита си.

Как хералдическата лилия става популярна на другите континенти?

Портрет на Бона дьо Бери, съпруга на Амедео VII. Снимка: wikimedia
Портрет на Бона дьо Бери, съпруга на Амедео VII. Снимка: wikimedia

Хералдическата лилия, наричана още френска лилия, прекосява Атлантика, когато френски заселник достига Новия свят. Нейното присъствие в знамената и гербовете на Северна Америка припомня за участието на френски заселници в историята на града, региона и в увеличаването на местното население.

Френската лилия се появява на канадския герб и на знамето на Квебек.

Модерна употреба на френската лилия

В днешно време, ние се сблъскваме със символа на лилията в най-различни области. Тя е символ на военните, спорта, образованието, скаутите и литературата.

За край

Изображението на хералдическата лилия е намирано на монументи на хиляди години. Нужно е дългогодишно проучване, за да се открие нейната първа поява. Факт е, че различни древни цивилизации са използвали символа на лилията, но с какво значение можем само да предполагаме. Факт е също, че символа се появява в Египет и Вавилон, преди изобщо да се роди идеята за Франция. Тук разгледахме нейната по-нова история, но някой ден може да се върнем и по-назад.

/messagetoeagle

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.