Вижте истинската история на единственият известен човек, ударен от метеорит

Снимка и текст: messagetoeagle, nationalgeographic
Снимка и текст: messagetoeagle, nationalgeographic

На 30 ноември 1954 г., метеоритът Силакога пада в Оук Гроув, Алабама.

Това необичайно събитие се случва точно в 13:46 часа местно време и става световноизвестно, защото това е единственият документиран случай на човешко същество ударено от космически камък.

Метеоритът често бива наричан и „Ходжис“, защото фрагмента удря Ан Елизабет Фолър Ходжис (1920-1972). 34-годишната жена е била лошо насинена от едната страна на тялото, но е можела да ходи.

Фрагментът, който е с големина на грейпфрут, разбива покрива на къщата, отскача от радиото и удря Ходжис, докато тя подремва на дивана. Падащият метеорит е бил видял от три щата, въпреки че е падал в ранния следобед. Свидетели на явлението са описали звук на „експлозия и силен бум“.

При навлизането в атмосферата, метеоритът се разчупва на 3 парчета.

Историята на Ан е интересна, защото това явление е особено рядко. Обикновено метеоритите падат в океана или се разбиват върху големи открити пространства, далеч от населените места на Земята. Според учени, има по-голям шанс един човек да бъде ударен от торнадо, мълния и ураган едновременно, отколкото от метеорит.

Полицията конфискува метеорита и го изпраща на Военновъздушните сили на САЩ. След като то там потвърждават, че това е наистина метеорит, а не космически боклук, камъка бива върнат. Обществото настоява той да бъде даден на Ан и тя се съгласява.

„Чувствам, че метеоритът е мой“, казала тя, според музея. „Мисля, че Бог го е изпратил на мен. Все пак, той ме удари!“

Но, има една спънка. Ан и съпругът и били наематели на къщата, а тяхната хазяйка, наскоро овдовяла жена на име Бърди, искала метеорита за себе си.

Бърди Гай наела адвокат и съдила Ан, твърдейки, че камъкът бил неин, тъй като е паднал на нейна земя. Законът, всъщност е на нейна страна, но общественото мнение не.

Бърди урежда нещата извън съда, като отменя иска в замяна на 500 долара. Мъжът на Ан е бил убеден, че двамата ще спечелят много пари от камъка и отказва скромна оферта на Смитсониън.

В крайна сметка, семейството не печели нито стотинка от камъка и Ходжис дарява метеорита на Природонаучния музей през 1956 г., където все още е на показ.

По-късно Ан претърпява нервен срив, а през 1964 г. се развежда с мъжа си. Тя умира през 1972 г., на 52 г., от бъбречна недостатъчност в старческия дом на града.

Според мъжа и, тя така и не е успяла да се възстанови от случилото се.

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s