Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света

Цветята са един от най-красивите подаръци, които имаме от природата. Някои цветя цъфтят само по определено време, а други дори веднъж за десетилетие. Цветя, които са ендемични за отдалечените части от света пък остават неоткрити за дълги години. Вижте нашият списък на 10 от най-редките цветя в света.

10. Epiphyllum oxypetalum / Кралица на нощта

Снимка: H P Muditha Sampath
Снимка: H P Muditha Sampath

Това, което прави цветето Epiphyllum oxypetalum толкова специално е рядкостта и красотата му. Наричано още кралица на нощта, цветето може да се види най-вече в горите на Шри Ланка. Само няколко души в света са получили шанса да видят растението, защото освен красотата му има още нещо, което го прави специално – то цъфти само веднъж годишно през нощта и загива преди утрото.

Цветето цъфти само при много специфични условия. Има много приятно ухание, и също е едно от най-скъпите цветя, заради краткия си живот. И до днес никой не може да обясни причината за внезапната смърт на цветето.

9. Silene tomentosa / Гибралтарско плюскавиче

Снимка: Simon Wood
Снимка: Simon Wood

Това цвете, познато и като гибралтарско плюскавиче може да бъде открито само в Гибралтар. Цветето е слабо ароматно, цъфти през нощта и има кратка продължителност на живота. Интересно е, че през 1992 г. ботаническата градина на Гибралтар официално обявява, че няма останали цветя от този вид, тоест гибралтарското плюскавиче е изчезнало.

Но след две години, през 1994 г. един скален катерач открива, че цветето е оцеляло и расте в много негостоприемни среди. Днес растението може да се види само в ботаническите градини на Гибралтар и Лондон, но екземплярите са много малко на брой.

Вижте още: Представяме ви букет от едни от най-чудатите цветя на планетата

8. Dendrophylax lindenii / Призрачна орхидея

Снимка: somuchviral
Снимка: somuchviral

Призрачната орхидея е рядко, подобно на паяжина цвете, което се намира в Куба и Флорида. Много трудно може да се култивира, освен в естествената си среда. То има нужда от висока температура и висока влажност на въздуха. Заради това, призрачната орхидея попада в нашия списък с най-редките цветя в света.

Това, което обаче е най-необичайното в тази орхидея е, че тя няма листа. Поради липсата на листа, призрачната орхидея не може да си набави своя собствена храна, затова се прикачва към друго растение, за да получи нужната за живот енергия. Призрачните орхидеи цъфтят само за три седмици, в периода между април и август. По време на своя цъфтеж, те произвеждат мирис на сапун.

7. Cosmos atrosanguineus / Шоколадов космос

Снимка: Sandra Király

Шоколадовият космос е едно от най-красивите и редки цветя на Мексико. Цветето е наречено така, заради шоколадовият си мирис по време на цъфтеж. Растението има тъмночервен или кафяв цвят и често цъфти привечер в края на лятото.

За съжаление, това красиво цвете е изчезнало в дивата природа. През 1902 г. мексиканските учени успяват да размножат растението от последния вид по изкуствен път. Това означава, че днес може да се види само клонинг на оригиналния шоколадов космос. Областите, където расте цветето са защитени от закона.

Интересно: Това невероятно цвете става прозрачно, когато вали

6. Lotus berthelotii / Папагалски клюн

Снимка: KarissaDeanna
Снимка: KarissaDeanna

Папагалският клюн безспорно е в челните редици на най-красивите цветя в света. Цветето е ендемично за Канарските острови. То е кръстено така очевидно, защото прилича на клюн на папагал. Цветето цъфти най-добре през пролетта и има нужда от хладно време. Колебанията в температурата причиняват смърт на растението.

За съжаление сме на път да загубим това уникално цвете в много кратък период от време. Само няколко растения са останали до днес. Изчезването на папагалския клюн е започнало през 1884 г. Оцелелите видове в Канарските острови са защитени от закона.

5. Youtan Poluo / Удумбара

Снимка: linkedin
Снимка: linkedin

Удумбара е едно от най-интересните растения на света. Казва се, че удумбара цъфти веднъж на 3000 години. Според древни будистки текстове, разцъфването на растението е знак за прераждането на Буда. Може би заради това му отнема толкова много време.

Удумбара изобщо не прилича на цвете. Растението е изключително малко и произвежда миризма на сандалово дърво. Откривателят на това цвете е г-н Дин – фермер от Китай. Удумбара може да се види в Китай, Корея, Тайван и много рядко в САЩ.

4. Cypripedium calceolus / Венерино пантофче

Снимка: Doug Waylett
Снимка: Doug Waylett

Венериното пантофче е рядък член от семейството на орхидеите. Намира се най-вече в Лондон, но може да се открие и в други части на Европа. Това, което прави венериното пантофче рядко е комбинацията от жълто и лилаво. Почти 3/4-ти от цветето е жълто, а останалата част е лилава.

Венериното пантофче е също така и в списъка с най-скъпи цветя в света. Заради това и растението е защитено от закона в Лондон.

Виж още: Орхидея Tacca – Прилепно цвете

3. Amorphophallus titanum / Цвете-труп

Снимка: wuanzinger
Снимка: wuanzinger

Повечето от вас със сигурност са чували за цветето-труп. Това е най-голямото и най-миризливо цвете в света. При цъфтеж се разнася миризма на гниещо месо. Това цвете може да се открие само в по-ниските гори на Индонезия. Цветето-труп цъфти само веднъж на всеки 30-40 години.

Листото на цветето-труп расте на височина от 6 метра. Външната част на растението е зелена, а вътрешната тъмночервена. Тъй като растението е много рядко, ботаническите градини, където то расте, предимно в Суматра, са защитени от закона.

2. Strongylodon macrobotrys / Нефритена лоза

Снимка: James Good
Снимка: James Good

Нефритената лоза е рядко цвете от семейството на граха и фасула. Тя може да се намери само в тропическите гори на Филипините. Цветето има формата на щипка и може да достигне до 3 метра. Цветът на това красиво цвете може да варира от синьо до светлозелено.

Тъй като понякога нефритената лоза бива опрашвана от прилепи, тя показва завидни светлинни качества през нощта – ще бъде красива гледка със сигурност. Това, което прави цветето много рядко са естествените опрашители и непрекъснато променящите се условия на околната среда.

1. Middlemist red

Снимка: Maureen Barlin
Снимка: Maureen Barlin

Красивата Мидълмист в червено е най-рядкото познато ни цвете в света. Изненадващо, само два екземпляра са останали в света – в Новозеландската градина и в зелената градина на Великобритания. Цветето е кръстено на откривателя си, Джон Мидълмист, който донася това удивително растение от Китай до Обединеното кралство през 1804 г.

След това, мидълмист изчезва напълно от Китай и изненадващо се отглежда в градините на Лондон. Цветето изглежда като роза с дълбок розов цвят. Правят се дългогодишни изследвания от ботаници в търсене на растителни видове, които да са свързани с Мидълмист в червено.

Със сигурност сме пропуснали много редки и красиви цветя, но е невъзможно да включим всички. Това е една много малка извадка на едни от най-редките и красиви цветя в света. Важно е да се отбележи, че в статията говорим за оригиналните цветя (с едно изключение), а не за техните клонинги създадени изкуствено. Например, цветето, което стои под номер 1 – Мидълмист в червено, е най-рядкото познато ни цвете, но негови изкуствено създадени клонинги могат да се срещнат в много градини.

А, вие сещате ли се за някое българско цвете, което би могло да се включи в нашата класация?

/themysteriousworld

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.