10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите

military-bases-in-usa

Правителството на САЩ крие много тайни. Понякога, части от тези тайни изтичат в общественото пространство. От тази разпокъсана информация се развиват т.нар. конспиративни теории. Тези тайни военни бази са като гръмоотводи за конспирации. Немаркирани хеликоптери пазят небето, камери заснемат всичко живо, а гостите на базите се държат под строг контрол. Посетителите могат да бъдат сигурни, че ще видят само това, което персонала реши, че могат да видят.

1. Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние (ХААРП)

Снимка: arrl.org
Снимка: arrl.org

Намиращ се в Аляска, ХААРП е в центъра на международната критика. Официално, ХААРП е изследователски център, предназначен за изучаване на йоносферата. Но от години насам се подозира, че американците използват ХААРП и като климатично оръжие. Бившият президент на Венецуела Уго Чавес заяви, че ХААРП (или сходна програма) стои зад катастрофалното земетресение в Хаити през 2010 г.

Според теоретици, ХААРП може да причинява земетресения, урагани, торнадо, валежи, засушавания и още природни бедствия, но и може да влияе върху психическото състояние на хората.

Вижте още в специалната ни статия за ХААРП и други световни климатични оръжия. 

2. Военновъздушна база „Райт-Питърсън“

Снимка: wikimedia
Снимка: wikimedia

Базата се намира на изток от Дейтън, Охайо и е в експлоатация от 1917 г., когато е била използвана като изпитателен полигон. Според конспиративните теории, именно в тази база, която е една от най-големите и сложни американски бази се съхраняват отломки и артефакти от известната катастрофа на НЛО в Розуел, Ню Мексико.

Смята се, че в тайният Хангар-18 се пазят и свалени космически кораби, заедно с техните извънземни екипажи.

3. Щаб на Агенцията за национална сигурност на САЩ във Форт Мийд, Мериленд

Снимка: wikimedia
Снимка: wikimedia

Във Форт Мийд, Мериленд, се намира седалището на мистериозната Агенция за национална сигурност на САЩ. С прякор „Няма Такава Агенция“, тя е натоварена със задачата да шпионира и разбива кодове.

Агенцията отговаря на директора на Националното разузнаване и е толкова потайна, че дори бюджета и е класифициран. В своето начало, агенцията се занимава с прихващане и разбиване на кодове в първата и втората световни войни, а днес в 21 век, тя следи огромни количества информация, която се предава по интернет ежедневно.

През 2013 г., Едуард Сноудън пуска в публичното пространство серия документи, доказващи, че агенцията шпионира американските граждани.

4. Изпитателен полигон Дъгуей

Снимка: dugway.army.mil
Снимка: dugway.army.mil

Изпитателният полигон Дъгуей е основната военна база за тестване на биологични и химически оръжия. Съоръжението се намира насред нищото в западна Юта и е с размерите на Роуд Айлънд, като е разделено на две. Северната част се управлява от армията, а южната се контролира от ВВС. В южната част се намира достатъчно голяма писта, на която може да се приземи космическа совалка и точно тук теоретиците смятат, че се провеждат извънземните изследвания.

Според д-р Стивън Гриър, който изучава извънземната дейност, учените в Дъгуей прилагат обратно инженерство на заловена извънземна технология.

5. Маунт Уедър

Снимка: nbcwashington
Снимка: nbcwashington

Центърът за извънредни операции Маунт Уедър е мястото, където ще скрият президента на САЩ, ако настане някакво голямо бедствие. Точно там е бил откаран спешно и американският вицепрезидент Дик Чейни на 11 септември 2001 г.

Според хора, които са работили там под земята се крие един цял град, заедно с реплика на „Белия дом“ и хора, които играят ролята на президент и министри. Под земята има също улици, жилища, магазини, ресторанти и дори малко езеро. Надземните постройки са незабележителни сгради, целящи да не привличат внимание. За първи път за мястото се споменава през 1974 г., когато наблизо пада самолет. Журналистите не са били допуснати да се доближат до съоръжението.

6. Планински комплекс Рейвън Рок

Снимка: theblackvault
Снимка: theblackvault

Също известен и като Зона R, Рейвън Рок е подземен бункер проектиран да бъде команден център на САЩ в случай на Трета Световна война, като резервен план, ако нещо се случи с Пентагона. Първоначално бункера е построен, заради нарастващата заплаха от Съветския съюз в края на 40-те.

След разпадането на Съюза, Рейвън Рок бива занемарен, но не за дълго. След 2001 г. нуждата от алтернативна база става все по-голяма. Базата е изцяло самостоятелна, с две електроцентрали, множество подземни водни резервоари, както и усъвършенствана система за вентилация. Може да побере 3000 души и да работи в продължение на 30 дни без достъп до външния свят.

7. Зона 51

Снимка: hswstatic
Снимка: hswstatic

Невъзможно е в списък за мистериозни военни бази да не присъства и Зона 51. През 2013 г., множество документи за Зона 51 бяха разсекретени и най-накрая потвърдиха официално съществуването на базата.

Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия. Според конспиративните теории, в базата се изучават катастрофирали извънземни космически кораби, други НЛО, както и извънземни същества.

8. Форт Детрик

Снимка: thecovertletter
Снимка: thecovertletter

Исторически, Форт Детрик е бил център на програмата за биологични оръжия на САЩ от 1943 г. до 1969 г. След прекратяването на тази програма, базата складира повечето елементи от програмата за биологична защита на Съединените щати.

В тази база е създаден Агент Ориндж – хербицид-дефолиант, използван по време на Американската война във Виетнам. По данни на Червения кръст, този химикал засяга над 1 милион виетнамци, причинявайки рак и ужасяващи генетични изменения, водещи до раждане на деца с увреждания поколения наред. Биологът Якоб Сегал твърди, че ХИВ/СПИН е създаден във Форт Детрик.

9. Дейта център, Юта към Агенцията за национална сигурност

Снимка: wikimedia
Снимка: wikimedia

Отворен през 2013 г., това е най-големият шпионски център строен някога от човека. Това огромно съоръжение пълно със сървъри следи всеки и всичкия интернет трафик. Дейта центърът може да съхрани около 5 зетабайта данни (1 зетабайт е 1 млрд терабайта). 2 млрд. долара е струвало да се изгради този център и да се разгърне на 92 903.04 кв.м. Съоръжението поражда опасения в защитниците на личната информация, които подозират, че се събират неправомерно личните данни на всички американци с цел търговия.

10. Планински комплекс Шайен

Снимка: huffpost
Снимка: huffpost

Издълбан в планините на Колорадо, комплексът Шайен е щаб на НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване). Проектирано да издържа няколко ядрени взрива, съоръжението следи небето непрекъснато за всички видове заплахи. Комплексът е собственост и се управлява от ВВС на САЩ, и притежава собствена електроцентрала, отоплителна и охладителна системи и водоснабдяване. По сигурност базата надминава Пентагона.

Във вътрешността на планината има 15 сгради, които се намират на над километър от входа и над 600 метра надолу от върха на планината. Работниците не могат просто да се разхождат до работните си места, те трябва да вземат автобус. Сградите са разположени върху огромни пружини, за да могат да се движат при земетресение или ядрен взрив.

При случай на природна или ядрена катастрофа, има две 23-тонни врати (точно, като тези по филмите), които се намират между основния тунел и офис сградите. По време на Студената война, едната врата винаги е била затворена.

Около 350 човека работят в комплекса всеки ден. Като при нужда могат да се увеличат значително. Освен обикновените работници, които наблюдават екраните, в комплекса работят и пожарникари, полиция, медицински персонал и други.

В планината има 5 езера. Едното езеро е пълно с дизелово гориво, а другите 4 са водни резервоари.

Освен ядрен взрив, комплексът може да се справи и с електромагнитен импулс.

Планинският комплекс Шайен е едно от най-безопасните места в света. Но може би ще питате, след като знаем толкова много, къде е мистерията? Всъщност това, което знаем е официалната информация, която ни се представя от НОРАД. Със сигурност базата крие неща, които може би никога няма да научим, тъй като достъпът е строго забранен. Едно със сигурност знаем – ако базата обяви пълна бойна тревога, то ние сме на прага на ядрена катастрофа.

/ranker

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s