10 предупредителни знаци, че някой се опитва да ви манипулира


В живота ви, рано или късно, ще влезнат хора, чиято единствена цел е да ви манипулират. Това може да бъде всеки: вашият шеф, продавачът в магазина, дори вашите близки и роднини. Ще попитате, защо някой би искал да ви манипулира!? Най-простият отговор на този въпрос е, защото тези хора „искат нещо и го искат веднага!“. Те се грижат за собствения си интерес, а не за вашия. Истината е, че ние всички в даден момент от живота си, сме манипулирали други хора, за да постигнем нещо. Важното е да се стремим да избягваме този начин за постигане на резултати и да разбираме, когато някой се опитва да го прилага върху нас.

Следва да разгледаме 10 предупредителни знаци, че се занимавате с манипулативен човек. Това означава, че някой се опитва да упражни влияние или контрол върху вас, или се опитва да създаде ситуация, която да има полезен за него изход, като използва нечестни, обидни тактики.

Манипулаторите:

1. ЗАДАВАТ МНОГО ВЪПРОСИ: Това им помага да открият слабите и силните ви места.

2. ЛЪЖАТ или ИЗКРИВЯВАТ ИСТИНАТА: Това им помага да ви накарат да вярвате, че те знаят кое е най-доброто за вас, и ви карат да се съмнявате в себе си, кое е истина и кое лъжа.

3. ГОВОРЯТ БЪРЗО и ВИ ЗАЛИВАТ С ИНФОРМАЦИЯ: Това може да ви обърка и просто да се съгласите с това, което казват без да се усъмните.

4. СТАВАТ АГРЕСИВНИ: Викането или физическата агресия може да ви накара да направите това, което те искат, защото се чувствате заплашени, и просто искате сплашването да свърши.

5. ЧЕСТО СА СКЛОННИ ДА СЪДЯТ и КРИТИКУВАТ: Тези действия могат да бъдат явни или да се извършват по пасивно-агресивен начин, което понижава самочувствието ви и ви оставя на тяхната милост.

6. ЧЕСТО ВИ ОБВИНЯВАТ или се ОПИТВАТ ДА ВИ НАКАРАТ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ВИНОВНИ: Те никога не поемат отговорност за делата си, опитвайки се да ви накарат да се чувствате, сякаш вие сте направили нещо нередно.

7. ИЗПОЛЗВАТ ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛЕН ХУМОР или САРКАЗЪМ: Този негативен език подкопава чувството ви на безопасност, и ви кара да се чувствате като „по-нисши“ в отношенията ви.

8. МОГАТ ДА ВИ ИЗОЛИРАТ ОТ ПРИЯТЕЛИТЕ и БЛИЗКИТЕ ВИ: По този начин те стават най-важните хора във вашия свят, и всички притеснения, които бихте имали, че ви манипулират не се споделят с други хора, които биха могли да ви дадат перспектива.

9. ИЗПОЛЗВАТ ВАШИТЕ СОБСТВЕНИ ДУМИ СРЕЩУ ВАС: Това е опит, който ще ви накара да виждате манипулаторът като жертва в отношенията ви.

10. ПРАВЯТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ ДА ИЗГЛЕЖДАТ ПО-ВАЖНИ ОТ ВАШИТЕ: Това е крайният знак, че се занимавате с манипулативен нарцисист!

Този текст може да ви даде храна за размисъл, защо някои от вашите взаимоотношения не са толкова добри или изведнъж започват да се провалят. Може да се окаже, че просто сте жертва в играта на един манипулатор.

/sun-gazing

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s