Човечеството е произвело 8.3 милиарда тона пластмаса и продължава с огромни темпове

Източник: organicauthority

Учените изчислиха колко пластмаса сме произвели, и резултатите са покъртителни. От Втората световна война досега сме произвели повече от 8 милиарда тона пластмаса – половината сме произвели само в последните 13 години.

Колко пластмаса е това?

8.3 милиарда тона пластмаса е теглото на 822 000 Айфелови кули, 25 000 пъти теглото на Емпайър Стейт Билдинг, 80 милиона сини китове, 1 милиард африкански мъжки слонове.

Това е достатъчно да се погребе цял Азербайджан под два километра пластмаса.

Пластмасата е толкова разпространена днес, че според изследователите вървим към „трайно замърсяване на околната среда“. Констатациите са публикувани в Science Advances.

Тъй като пластмасата се разгражда невероятно бавно, дори ако спрем да произвеждаме пластмаси от всякакъв вид днес, планетата ни ще бъде отрупана с тях в продължение на стотици, а дори и хиляди години, предупреждават учените. Усилията за намаляване на производството и подобряване на рециклирането не са достатъчно агресивни.

Изследователите предупреждават, че до 2050 година, можем да стигнем до 34 милиарда тона пластмаса.

„Ние все повече задушаваме екосистемите с пластмаса и съм много притеснен, че може да има всякакви непредвидени, неблагоприятни последици, които ще разберем само след като е станало твърде късно“, казва Роланд Гайер, от Калифорнийския университет, който ръководи проекта.

Скорошно разследване на „Гардиън“ установи, че всяка минута се купуват удивителните 1 милион пластмасови бутилки – число, което се очаква да нарасне с 20% през следващите пет години.

„Темповете на растеж се увеличават и не виждаме никакъв край“, казва Гайер.

„Това огромно производство ме притеснява страшно много. Трябва да обърнем сериозно внимание на числата и да се попитаме като едно цяло общество, това ли искаме наистина, не можем ли да се справим по-добре?“

И докато се прави нещо за предотвратяване на попадането на пластмаса в океаните и каналите, изследователите казват, че може би сме пренебрегнали причинените от тях щети на земните организми, за които Гайер говори пред „Гардиън“:

„Предполагам, че има нещо подобно [на земята] и всъщност може да е по-лошо“.

Не само, че пластмасата е вредна за морския живот, но и химикалите, разрушаващи ендокринната система, поставят под риск здравето на човека. Излагането на пластмаса е свързвано с нарушения на развитието, метаболитни проблеми, хормонални нарушения и дори някои видове рак.

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook | Twitter | Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.